Phoenix Wright: Spirit of Justice

Phoenix verrijst weer uit zijn as

Advocaat leek ons nooit het meest avontuurlijke beroep. Heelder dagen met confraters zitten argumenteren in duffe rechtzalen, neen, echt spannend vonden we dat niet. Ook bij het bekijken van het toch wel zeer vermakelijke ‘De Rechtbank’ vinden we dat de advocaten meestal herleid worden tot saaie figuranten, ver in de schaduw van de beklaagden en de rechters. Een game waar je in de huid van een advocaat kruipt, belooft dan ook niet echt geweldig boeiend te zijn. Nochtans, de ‘Ace Attorney’-reeks bewees al 5 games lang dat zo’n game zeer vermakelijk kan zijn. En kijk, daar komt Capcom plots met deel 6 aandraven.

In ‘Phoenix Wright – Spirit of Justice’ kruip je opnieuw in de huid van Phoenix Wright (en zijn protegé Appolo Justice). Ook nu zal je de meest kleurrijke figuren moeten verdedigen in, op het eerste zicht, uitzichtloze moordzaken. De fans van de reeks weten wat dat betekent, voor degenen onder ons die nog nooit een ‘Ace Attorney’-game hebben gespeeld leggen we snel uit hoe dat in zijn werk gaat. De gameplay is eigenlijk opgedeeld in 2 delen. Enerzijds heb je de onderzoek-levels. Daarin spreek je met de verschillende verdachten en doorzoek je de verschillende locaties op zoek naar aanwijzingen. Eens je alles onderzocht hebt, ga je door naar een rechtbank-level. Daar is het zaak om de beweringen van de openbare aanklager en de verschillende getuigen te onderzoeken op tegenstrijdigheden. Wanneer je, gewapend met je eerder gevonden aanwijzingen, een tegenstrijdigheid vindt, kan je de persoon in kwestie daarmee confronteren, waardoor deze genoodzaakt is om zijn stelling of bewering aan te passen. Stapsgewijs kom je zo dichter bij de waarheid (spoiler: je cliënt is onschuldig).

Ook deze keer is het enorm genieten van de vele dolkomische personages, de leuke plotwendingen en de verhaallijnen van de verschillende cases die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben, maar toch mooi naar een climax toewerken. Enige minpunt is dat de nieuwe onderzoekstechniek, die in elke nieuwe game wordt voorgesteld, deze keer maar een mager beestje is. Op sommige momenten kan je, via een soort visioen, zien wat het slachtoffer in de laatste seconden van zijn leven hoorde, zag en voelde. Leuk concept, dat wel, maar het leek ons net niet genoeg uitgewerkt. Spijtig, een beetje een gemiste kans.

Eigenlijk is het simpel, ben je een fan van de reeks dan moet je ook dit deel in huis halen. Vond je de vorige delen maar niets, laat dan ook deze maar links liggen. Uiteindelijk is dit spel meer van hetzelfde, niets meer maar zeker ook niets minder. Ken je deze reeks nog niet, hou je wel van wat detectivewerk en een goed verhaal met kleurijke personages dan is dit, wat ons betreft, in ieder geval een dikke aanrader.

Details Game
Publisher: Capcom
Jaar:
2016
Genre:
Adventure
Platform:
Nintendo 3DS