Philips 349X7FJEW Ultrawide

Al die ruimte, maar niet om mee te gamen

Soms krijgen we pakketjes toegestuurd die een stuk groter zijn dan verwacht. Zo ging het met de Sony XB7, en zo dus ook met de 349X7FJEW van Philips, vanaf nu bekend als de ‘FJEW’. Een beetje logisch nadenken had ons de verrassing kunnen besparen: een 34 inch computerscherm met een gebogen display krijg je niet in een kleine, platte doos. Eenmaal uit de doos en op een bureau valt het gelukkig beter mee. Alhoewel, ‘bombastisch’ is nog steeds van toepassing.

Het is onze eerste kennismaking met de wereld van de Ultrawide monitoren. Dat betekent een beeldverhouding van 21:9, zoals een film in de bioscoop. Dit type scherm is populair geworden dankzij de extra werkruimte die je krijgt op je PC: je kan perfect twee programma’s naast elkaar hebben openstaan. Daarnaast zijn ze ook leuk voor mediaconsumptie, zoals hierboven vermeld voor films, maar ook games werken goed in extrabreedbeeld.

Doet de FJEW van Philips dat alles dan ook goed? Ja en neen. Qua functies kom je alleszins niets tekort: met een diagonaal van 34 inch heb je meer dan voldoende ruimte om twee programma’s mooi naast elkaar te gebruiken. Daarnaast heb je ook een beeld-in-beeldfunctie, waarmee je een extra venster van een andere input op het scherm kan toveren. Zo kan je bijvoorbeeld zitten scrollen op Facebook via je PC (input: DisplayPort) terwijl je een download van je PS4 (input: HDMI) in het oog houdt. Nuttigere suggesties zijn ook welkom.

Een film kijken is leuk op de FJEW, want door de cinemaverhouding heb je geen zwarte randen boven of onder het beeld. Tenzij de film 16:9 is, waardoor je ze links en rechts in beeld krijgt en je effectief nog maar een 27 inch scherm overhoudt. Voor de console gamers onder ons: je kan het scherm ook handmatig in die verhouding instellen, want een PS4 ondersteunt 21:9 niet, waardoor je anders naar breedsmoelkikkers zit te kijken in plaats van personages.

De beeldkwaliteit voor video of foto’s is dik in orde, kleuren en contrast zijn allebei top. De FJEW gebruikt een VA-LCD display, waardoor kijkhoeken iets minder goed zijn dan bij IPS, maar dankzij de kromming heb je daar geen last van. Wat wel al snel duidelijk is: dit is geen gaming scherm. Bij snelle bewegingen in het beeld heeft het scherm duidelijk last van ‘motion blur’, waarbij een donkere waas het bewegend beeld achtervolgt. Het maakt het niet onmogelijk om te gamen met de FJEW, maar storend is het wel.

Dat sluit mooi aan bij onze conclusie. Gamers kunnen de 349X7FJEW best overslaan: die motion blur is een te grote dealbreaker op dat vlak. Voor de rest van de bevolking kunnen we hem eigenlijk wel aanraden. Wit glanzend plastic moet je ding zijn, maar de rest van het design is zeker in orde, met dunne randen rond het display en een mooie voet. De beeldkwaliteit is ook in orde, foto’s en video’s bekijken of bewerken behoren zeker tot de mogelijkheden. En ook op een kantoor zou dit scherm niet misstaan. De prijs voor dit alles? Rond de €800. Dan komt de hamvraag: dit, of twee goede 27” monitoren? Wij zijn er nog altijd niet uit. 

Details Tech
:
Jaar:
2017
Genre:
Monitors
Platform:
PC