Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas

Link is that you?

Oceanhorn was origineel een mobile game en werd bij zijn release in november 2013 erg positief onthaald. Ondertussen kan je Oceanhorn ook al anderhalf jaar op de computer spelen en nu kunnen zelfs de consoleliefhebbers aan de slag met deze game. Als we heel kritisch zijn, is deze game een rechtstreekse rip-off van ‘The Legend of Zelda’, je moet de game zelfs niet gespeeld hebben om dat door te hebben. De graphics, de muziek, de gameplay, gewoonweg alles doet je aan ‘The Legend of Zelda’ denken. Dat maakt de game misschien wel een stuk minder origineel, maar het zorgt zeker niet voor een slechte game-ervaring.

Oceanhorn probeert een Zelda-achtig verhaal te brengen en slaagt daar wel gedeeltelijk in. Het verhaal is niet zo uitgebreid, onder meer omdat het origineel een mobile game was. De personages zijn niet erg interessant en zijn erg oppervlakkig uitgewerkt. Maar in onze ogen speelt het verhaal geen belangrijke rol. We vinden het helemaal niet erg, het verhaal is goed genoeg zoals het nu is, ook al gaat het niet erg diep. Het spel heeft zeventien te verkennen eilanden en op ieder eiland is er een dungeon die je via puzzels kan doorlopen. De dungeons zijn niet extreem lang en de puzzels zijn ook niet al te uitdagend, maar zeker niet saai. In tegenstelling tot de Zelda-games zijn de dungeons ook een pak minder belangrijk. In de Zelda-games krijg je in bijna iedere dungeon een nieuw item, of het nu een extra heart container is of een nieuw gadget zoals Links boemerang. Dat is niet het geval in Oceanhorn waardoor je al snel alle items hebt en de game in herhaling valt door een tekort aan vernieuwing. Naast items zoals de pijl en boog, springschoenen en bommen kan je ook vijf magische spreuken verzamelen. Maar ook die spreuken hebben weinig belang en je kan de game voor 99% uitspelen zonder ze te gebruiken. Een gemiste kans. We weten dat de makers de game simpel wilden houden, maar het is zonde om elementen te introduceren en ze dan niet ten volste te gebruiken. Daarnaast worden ook andere belachelijke elementen geïntroduceerd, zo kan je slechts enkele meters zwemmen vooraleer je verdrinkt en wanneer je sterft, respawn je met erg weinig HP.

De dungeons stellen misschien wat teleur, maar gelukkig zijn er ook tal van sidequests beschikbaar. Sommige zijn klein en gemakkelijk, andere vereisen al wat meer werk. Deze sidequests zijn zeker niet noodzakelijk om de game te voltooien en veel van deze miniquests voltooi je automatisch naarmate je de game speelt. Ze kosten dus geen extra moeite. Dat maakt de game erg tof en je voelt je al snel geneigd om zoveel mogelijk quests op te lossen want je hoeft er geen uren aan te spenderen.

Met Oceanhorn probeerden de makers een simpele, mobiele Zelda-game te maken en dat is zeker gelukt. Ondanks het feit dat Zelda op alle vlakken beter is, hebben we genoten van Oceanhorn. Als we eerlijk moeten zijn, hadden we nog nooit eerder van deze game gehoord maar we werden aangenaam verrast. Er wordt ondertussen ook stevig gewerkt aan een vervolg, we hopen dat die game een stuk uitgebreider wordt maar zijn eenvoud behoudt, want het is die combinatie die van deze Oceanhorn een erg toffe game maakt. Oceanhorn brengt eenvoudige, amusante gameplay en is in onze ogen zeker de moeite waard om op te pikken (voor slechts € 14,99).  

Details Game
Jaar:
2016
Genre:
Action/Adventure
Platform:
PS4