Nuki Smart Lock

Simpel je voordeur 'smart' maken, maar nét niet goed genoeg

Het is 2017, en alles moet smart zijn: ’internet of things’, heet dat. Heel je huis zal verbonden zijn met het internet. Naast de logische spullen zoals je televisie of je koelkast, zullen ook andere apparaten smart worden. En daar komt Nuki kijken, met hun Smart Lock. Hun idee is dat je je sleutel mag vergeten en je enkel nog je smartphone nodig hebt om thuis binnen te raken. Dat roept een aantal vragen op: hoe werkt het? Is het wel veilig? En natuurlijk: wat ben je ermee?

De werking is vrij simpel: je monteert de Smart Lock over het bestaande slot met de sleutel erin, en een kleine elektromotor op AA-batterijen draait aan de sleutel op de deur om die op slot of open te doen. De verbinding met de smartphone gebeurt via Bluetooth, maar je kan ook een zogenaamde Bridge kopen, die de Smart Lock verbindt met het internet. Alles wordt bediend via een app, waarmee je ook andere gebruikers kunt toevoegen als je de juiste pincode hebt.

Over de veiligheid is ook nagedacht: alle communicatie tussen de smartphone (of tablet) en de Smart Lock is beveiligd met end-to-end encryptie, wat betekent dat de data niet gelezen kan worden door iemand die het probeert te onderscheppen. Het slot op de goede oude manier proberen forceren, gaat ook moeilijker, aangezien de sleutel er altijd op zit. Het grootste risico is dat je je smartphone zou kwijtraken en iemand anders toegang heeft tot de app, en daarmee jouw huis.

Zo’n Smart Lock heeft wel een aantal voordelen. Je hoeft je sleutel niet meer mee te nemen, want die zit toch al op het slot. Enkel je smartphone heb je nodig, dus je sleutelbos wordt meteen ook iets lichter. Het grootste voordeel is dat, als je de Bridge hebt gekocht, je de deur vanop afstand kunt openen. Zolang je een internetverbinding hebt, hoef je niet thuis te zijn om iemand binnen te laten, of om de deur op slot te doen als je het vergeten bent.

Ook als je de Smart Lock gebruikt in een gedeelde ruimte, zoals een kantoor, heeft het zijn voordelen. Je moet geen sleutel laten bijmaken: een gebruiker toevoegen via de app is voldoende.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. De Smart Lock is niet heel stil in gebruik en reageert ook niet heel snel, de Bridge moet heel dichtbij in een stopcontact zitten om te werken, maar vooral: zonder smartphone of apart verkochte afstandsbediening geraak je niet in huis. Als je smartphone gestolen wordt, of hij ligt ergens waar je er niet direct aan kan, is er geen mogelijkheid om binnen te raken. De Smart Lock zit enkel aan de binnenkant van de deur, dus er is geen noodoplossing langs buiten. Als je alleen woont, raden we dan ook aan om iemand anders toegang te geven in geval van nood.

De Smart Lock heeft nog een aantal slimme functies, zoals de deur op slot doen wanneer je weggaat van huis en vice versa, wat bepaald wordt via GPS, maar die hebben we direct uitgezet. Soms wil je gewoon de deur open of dicht laten, en daarnaast is de locatiebepaling niet precies genoeg, vooral qua timing. Dan hebben we liever de zekerheid van alles zelf te bedienen.

Conclusie? Er zijn geldige redenen om een Nuki Smart Lock in huis te halen, maar het is zeker geen perfect apparaat. Het voelt een beetje als een eerste-generatieoplossing aan, voor de innovatie- en gadgetfreaks. En voor die innovaties moet je diep in de buidel tasten: de Smart Lock en Bridge combo kost €299. Wil je een afstandsbediening om binnen te raken zonder smartphone? Dat kost dan nog eens €39 extra. Net iets te duur voor de meeste mensen, maar misschien leuk voor de liefhebbers. 

Details Tech
:
Jaar:
2017
Genre:
Smart Devices
Platform:
iOS / Google play