Mount & Blade Warband

6 jaar oud, maar nog steeds verslavend

Een eerste indruk zegt niet alles. Onze eerste indruk van Mount & Blade Warband op PS4 was bijvoorbeeld niet heel positief. Het was heel onduidelijk hoe we moesten beginnen, en het spel zag er vooral erg gedateerd uit. Even googelen, en wat blijkt: het spel is al sinds 2010 uit op PC! Waarom dan de port naar consoles? Simpel: niet iedereen heeft een (gaming) PC, en veel mensen gamen gewoon liever in hun zetel met een controller in de handen. Onze eerste indruk? Die is intussen helemaal veranderd.

Mount & Blade Warband is een Middeleeuwse actie-RPG met een vrij groot strategisch element. Wablieft? In menstentaal: je maakt je eigen Middeleeuws personage en je probeert een leger op te bouwen en steeds meer macht te veroveren. Klinkt simpel, is het beslist niet. Zeker niet voor ons, want ondanks de waarschuwing dat het moeilijker zou worden, kozen we er toch voor om als vrouw te spelen. Toen was het nog vanzelfsprekend dat vrouwen benadeeld werden, nu zou dat toch niet meer het geval mogen zijn. Mede dankzij onze dappere krijgster, uiteraard.

Ook de achtergrond van jouw personage kan je kiezen en dat heeft invloed op de skills die je van het begin meekrijgt. Alles kan veranderd worden, maar dat is toch iets om in het achterhoofd te houden. Wanneer je alles hebt gekozen krijg je een missie om te beginnen, en daarna ben je vrij. En dan bedoelen we ook écht vrij. Je kan een rondtrekkende bandiet worden, je kan je aansluiten bij een van de koninkrijken of je gewoon laten inhuren (dat deden wij), maar je kan ook gaandeweg veranderen van plan. Wat je ook kiest: alles is zeer goed uitgewerkt, en de gesprekken die je voert met de personages in het spel zijn er ook op afgestemd.

Mount & Blade is wel een spel van ups en downs. Als je nog maar weinig strijders ter beschikking hebt word je snel verslagen, maar ook met een groter leger kan je kopje onder gaan. Dan word je gevangengenomen, en wanneer je vrijkomt ben je al jouw manschappen kwijt. Erg frustrerend, maar het plezier van weer op sterkte te komen is wel des te groter. De eerste keer dat we een grote groep krijgers verzameld hadden was ook het moment dat we verslaafd werden aan het spel.

De frustraties blijven natuurlijk niet beperkt tot het verliezen in een gevecht, ook de gameplay kan voor problemen zorgen. Sommige handelingen zijn gewoon niet afgestemd op het gebruik van een controller. Denk daarbij aan het samenstellen van een personage, of wanneer je spullen inkoopt of verkoopt. Het zijn dingen die gemaakt zijn om met muis en toetsenbord te doen, spijtig dat de makers daar te weinig rekening mee hebben gehouden.

Voor een spel van 6 jaar oud zijn we enorm onder de indruk van hoe goed Mount & Blade Warband is. Je moet een beetje fan zijn van het genre om er echt van te kunnen genieten, het is nog altijd een typische RPG, maar de kwaliteit is geweldig. We zijn al heel erg veel verslagen geweest in het spel, maar we blijven gewoon spelen. En moesten we ooit uitgespeeld raken als onze stoere vrouw, kunnen we nog altijd opnieuw beginnen met een nieuw personage en een volledig ander pad volgen. Verslavend? Enorm. We kijken alvast uit naar Mount & Blade II Bannerlord, maar misschien toch op PC, graag.

Details Game
Developer: TaleWorlds Entertainment
Jaar:
2016
Genre:
Action RPG
Platform:
PC / PS4 / Xbox One