Moto G5S

Een gekannibaliseerde twijfelaar

Wie onze review van de Moto E4 Plus heeft gelezen, weet nog dat de iets te zwakke processor hem dwarsboomde. De logische oplossing is dan een niveau omhoog gaan, en dan kom je bij de G5S uit. Voor ongeveer €50 extra krijg je een metalen unibody behuizing, een Full HD scherm, een krachtigere processor en betere camera’s. Kom je dan nog iets tekort? Nou, ja, eigenlijk wel.

Allereerst is het bij de G5S indrukwekkend wat je allemaal krijgt voor het geld. Een smartphone met een stevige metalen behuizing, vingerafdrukscanner en zelfs spatwaterbestendigheid voor een dikke €200, daar kon je een paar jaar geleden nog maar van dromen. Dat Motorola (tegenwoordig onderdeel van Lenovo) het weer waarmaakt met de vijf-en-een-halfde generatie van de G-serie keuren we enkel goed. Alleen… De E4 Plus doet het ook bijna allemaal, voor minder geld.

Er is dus sprake van kannibalisme. Waar de Moto G vroeger de goedkoopste smartphone was die alle nodige functies had, heeft de E dat stokje nu overgenomen. De G valt nu een beetje tussen twee segmenten in, wat ook te zien is aan het verschil tussen de G5S en de G5S Plus. De Plus krijgt niet enkel een groter scherm, maar ook direct een veel krachtigere processor, meer geheugen en een betere, dubbele camera achteraan. Er is dan ook een serieus prijsverschil, de Plus kost rond de €70 meer en gaat dus richting de €300. Net niet midrange, dus, terwijl het kleine broertje in de budgetklasse blijft steken.

Best verwarrend, hé? Voor ons ook. In gebruik is de G5S gewoon niet veel beter dan de E4 Plus, en die gigantische batterij krijgt hij niet mee. De iets snellere processor kan gelukkig wel filmpjes via Snapchat of Messenger aan, en de speaker is iets beter, maar daar houdt het wel op. De vingerafdrukscanner lijkt zelfs trager dan bij het budgetbroertje, en de camera’s zijn nog altijd niet veel soeps. Opladen gaat jammer genoeg ook via micro-USB.

De G5S is dus niet de gehoopte upgrade tegenover de E4 Plus om een volledig geschikt totaalplaatje te krijgen voor €200. Wat je extra krijgt weegt niet op tegen de kleinere batterij en het geld. Op papier is de G5S Plus dan weer een stap vooruit, maar die kost ook een aardige duit meer. Motorola moet volgens ons zijn modellen duidelijker onderscheiden, met een logische stap vooruit voor elk segment dat je omhoog gaat. Nu verliest de G5S, gewoon omdat de E4 Plus zo goed is.

Details Tech
:
Jaar:
2017
Genre:
Smartphone
Platform:
Android