Lenovo Yoga Book (Android)

Mooi, maar koop liever de Windows-versie

Nu er steeds minder laptops en tablets over de toonbank vliegen, moet je eens out of the box denken om op te vallen. Dat is volgens ons de strategie geweest van Lenovo toen ze de Yoga Book uitbrachten. De Yoga Book is een 2-in-1, een tablet met vast toetsenbord (of een laptop met tabletfunctie, zo je wil), maar het vaste toetsenbord is in dit geval ook een touch-exemplaar. En wat is daar het praktisch nut van? Wel, met de bijgeleverde stylus kan je het toetsenbord ook als tekentablet gebruiken. Eigenlijk een 3-in-1 dus.

Eerst even over de hardware. De Yoga Book is een 10.1” tablet met een resolutie van 1920x1200 pixels. Onder de kap zit er een Intel Atom Z8550 quad-core processor met 4 GB RAM, en je krijgt 64 GB opslagruimte die uitbreidbaar is via micro SD. Opladen gebeurt via micro USB, en je krijgt ook een micro HDMI- en koptelefoonaansluiting. De camera aan het toetsenbord heeft een resolutie van 8 megapixels, maar is bijna onbruikbaar door de slechte kwaliteit, en die aan de kant van het scherm is zowaar nog slechter. Gelukkig maar, anders zou je ze nog durven gebruiken voor iets anders dan videobellen.

Op softwarevlak heb je twee keuzes: voor 499 euro heb je de Android-versie; tel je 100 euro extra neer, dan krijg je Windows 10 Pro. Wij mochten spelen met de gouden Android-versie. De Yoga Book draait nog steeds op Android 6.0, en het is duidelijk dat dat besturingssysteem nog steeds niet lekker werkt op tablets. Apps zoals Instagram of Facebook tonen alles veel te groot. Daarnaast zijn er icoontjes die veel te weinig plaats innemen op het scherm. Wij zouden daarom voor de Windows-versie gaan, dan komt het toetsenbord wat meer tot zijn recht.

Android is namelijk vooral bedoeld voor touchscreens, waardoor de tabletmodus veel natuurlijker aanvoelt in gebruik dan wanneer je hem als laptop gebruikt. Op dat vlak is het jammer dat het toetsenbord vastzit aan de tablet, maar anderzijds is het totaalpakket nog steeds redelijk dun en licht (9,6 millimeter en 690 gram, om precies te zijn). Dat scharnier komt dan ook nog van pas om de juiste hoek te krijgen met het scherm.

Niet dat het scherm perfect moet staan om een goed beeld te krijgen, want de kijkhoeken en kleuren zijn dik in orde. De resolutie is zeker ook geen probleem, ook al worden we tegenwoordig doodgegooid met smartphones die veel meer pixels tonen. Filmpjes kijken is veel leuker op de Yoga Book dan op een smartphone, en ook de speakers zijn niet slecht. Van de Dolby Atmos branding moet je niet te veel verwachten, maar je hebt wel echt stereogeluid. Mediaconsumptie is dus een sterkte van de Yoga Book.

De Yoga Book moet eigenlijk een alleskunner zijn, maar de software speelt hem te veel te parten op productiviteitsvlak. Android werkt enkel goed met touchbediening, en ondanks de voldoende krachtige hardware is de Yoga Book niet vreemd van haperingen. Dat beperkte hem tot mediaconsumptie bij ons, terwijl het potentieel er wel in zit. De Yoga Book is zeer licht en dus heel makkelijk mee te nemen, maar hij heeft Windows nodig om echt nuttig te zijn.

Details Tech
:
Jaar:
2017
Genre:
Tablet
Platform:
Android