Lenovo Legion Y720

Een laptop die alles kan, op twee dingen na

Wie bij een gaming laptop nog altijd denkt aan een kolos van vijf kilogram met een batterij die drie minuten meegaat en daarbovenop nog eens een lader van een paar kilo heeft, euh, nog maar half gelijk. Ondanks alle ontwikkelingen die laptops compacter én krachtiger maken zijn gaming laptops nog steeds groot en zwaar, al zijn ze nu wel lichter dan vroeger en gaat de batterij toch wat langer mee. Lenovo richtte begin dit jaar hun Legion submerk op voor gaming producten, en de Y720 is hun midrange laptop. Met 3.2 kilogram geen lichtgewicht, maar ook minder onpraktisch dan je zou denken.

Om te beginnen snap je bij het vastnemen van de Y720 al direct waarom het gewicht iets hoger ligt: de zwarte metalen behuizing met rode accenten is enorm stevig. Dat betekent dat je de laptop aan een kant of hoek kunt vastpakken zonder dat het ding buigt. Ook de stukken waar je op steunt met je armen zijn van lekker stevig metaal, dus die geven niet mee.

Het is ook geen kleine laptop. Het scherm is met 15.6” eerder gemiddeld qua grootte, maar dikke randen rond het scherm zorgen voor wat extra omvang. Je krijgt wel een volledig toetsenbord inclusief numpad, met de pijltjestoetsen daaronder. Dat zorgt ervoor dat de numpad op een vreemde hoogte zit, waar je aan moet wennen. Verder is het toetsenbord RGB verlicht in vier aparte zones die je apart kan instellen naar wens. Onder het toetsenbord zit een clickpad voor de muisbediening. Die reageert goed op bediening met een of twee vingers, maar de rechtermuisklik is soms moeilijk te vinden. Aparte knoppen zouden daarbij helpen.

De omvang heeft ook zijn voordelen: je kan er veel in kwijt. Qua poorten zit zowat alles er op, van USB-C tot Ethernet, maar een DVD-brander zul je niet vinden. Onder de kap krijg je een Intel i7 7700HQ processor, 16 GB aan werkgeheugen, een 256 GB SSD én een 1 TB HDD. Last but not least: een GTX 1060 videokaart zorgt voor de gaming power. Het is niet de krachtigste videokaart die er is, maar meer dan voldoende om in Full HD (de resolutie van het scherm) games op hoge kwaliteit te spelen.

De ervaring tijdens het gamen is dan ook echt goed. Het scherm mag een stuk feller, maar de kleuren zijn oké. De speakers zijn dan weer verrassend luid, helder en over het algemeen gewoon goed. Dat is maar best, want de Y720 durft redelijk hard te blazen onder belasting. Gelukkig is de toonhoogte van de koeling niet storend.

De nieuwste games draaien is dus geen probleem, al durft de laptop weleens te haperen tijdens het gamen. Dat ligt volgens ons niet aan de kracht van de laptop, maar eerder aan de snelheid van de harde schijf. Het is een gewoon 5400 rpm exemplaar, wat ook voor langere laadtijden zorgt. Een 7200 rpm HDD of een hybride SSHD zouden daarbij kunnen helpen, maar die kan je eventueel ook zelf monteren.

Een meevaller is de batterijduur. We hadden geen hoge verwachtingen, maar met licht tot normaal gebruik (surfen, video kijken, typen ...) moet je vier uur op een lading kunnen halen. Zeker niet slecht als je bedenkt wat er onder de kap ligt.

Al bij al hebben we een positieve indruk van de Lenovo Legion Y720. Het is duidelijk een gaming laptop van binnen en van buiten, maar alledaagse toepassingen zijn zeker ook mogelijk. De prijs is niet mals (€1579 op het moment van schrijven), maar daar krijg je een zeer competente machine voor in de plaats. De grootste nadelen zijn het scherm dat echt wel feller moet, en de haperingen die af en toe opkomen. Een bescheiden alleskunner, dus.

Details Tech
Jaar:
2017
Genre:
Laptops
Platform:
Windows