Jotun: Valhalla Edition

Een hele mooie indiegame, maar toch nog beter op PC

Er zijn momenten in het leven waarop het allemaal misgaat. Je bent bijvoorbeeld een stoere Noorse krijger die slag na slag wint en aanzien wordt als held. Maar dan gaat het fout: jouw schip raakt verzeild in een storm, en je sterft zonder glorie, waardoor je Valhalla niet binnen mag. Dat is hoe 'Jotun' begint, en jij bent Thora, de meest badass vrouw van heel de Noorse mythologische geschiedenis. Vinden wij toch.

'Jotun' is een indiegame die via een succesvolle Kickstartercampagne een jaar geleden op PC verscheen. Daar had het spel redelijk wat succes, waardoor er nu een consoleversie uit is: de 'Valhalla Edition'. Veel verandert er niet, er is enkel een modus bijgekomen met nóg moeilijkere boss fights. Over de boss fights gesproken: die vormen de kern van het spel. De grote slechteriken zijn de Jotun, krachtige magische reuzen die elk een eigen element meester zijn. Hen moet je verslaan om aan de goden te bewijzen dat je het waard bent om Valhalla te betreden. Fluitje van een cent, dus.

Van bij het begin word je ondergedompeld in de handgetekende (!) wereld van Thora. De 2D-wereld bekijk je tijdens het spelen schuin langs boven, waardoor de focus eerder op de omgeving ligt dan op de roodharige krijger. Mooie kleuren en een sfeervolle setting krijgen de nadruk, met Thora die je vertelt wanneer je een nieuwe wereld betreedt of een onderdeel van de mythologie tegenkomt. Alle tekst is trouwens in het IJslands gesproken, wat de sfeer enkel versterkt.

Door de mooie omgeving van 'Jotun' is het secundaire doel van het spel vooral ontdekken. Als je de levels volledig afloopt, krijg je bovendien extra power-ups en andere bonussen die zeker van pas komen bij de boss fights. De keerzijde van die aanpak wordt spijtig genoeg ook al snel duidelijk tijdens het spelen: er valt niet heel veel te doen tijdens het spel. Je ontdekt een level (lees: je loopt rond en komt enkele zwakke vijanden of hindernissen tegen) om de runen te vinden waarmee je naar de Jotun kunt gaan om ze dan te proberen verslaan. That’s it.

YOU HAVE FAILED TO IMPRESS THE GODS. Een boodschap die we al snel tegenkwamen wanneer we aan de boss fights begonnen. Ze zijn namelijk erg uitdagend, vooral als je de moeite niet hebt gedaan om de power-ups te zoeken. Na een tijdje ontdekten we wel dat ze bijna allemaal volgens hetzelfde patroon vechten: wanneer zij aanvallen moet je uit de weg gaan, maar ervoor en erna kan je zonder al te veel risico in het offensief gaan. Je moet er wel voor zorgen dat je snel weg bent, Thora beweegt niet enorm snel en de aanvallen komen hard aan. De ene baas is op dat vlak ook lastiger dan de andere.

Uiteindelijk kunnen we 'Jotun' het best omschrijven als een mix tussen verwondering en frustratie. Verwondering wanneer je door de mooi getekende werelden loopt en tegelijkertijd ook iets bijleert over de Noorse mythologie, en frustratie wanneer je de juiste weg niet vindt of wanneer die lastige baas je weer eens doet sterven. Het spel komt uit op alle huidige consoles, maar wij zouden het op PC kopen. Het is een game om op een rustig moment te spelen, en om te genieten van de sfeer die het schept, wat beter gaat als je alles van dichtbij op je computerscherm kan zien. Als je geen intens spel met continue actie verwacht, zal je niet teleurgesteld worden.

Details Game
Developer: Thunder Lotus Games
Jaar:
2016
Genre:
Indie
Platform:
PC / PS4 / Xbox One / Wii U