HP Pavilion x360

De nieuwe generatie 'gewone' laptops

Niet zo heel lang geleden was een laptop nog 15,6 inch groot qua scherm, ging hij een uurtje of twee mee op batterijkracht en mocht je al blij zijn met een HD-display met afschuwelijke kijkhoeken. Tegenwoordig is alles anders: je bent niet meer mee als je geen dunne Ultrabook of Macbook in je tas hebt, met een batterij die de hele dag meegaat. Wat is er eigenlijk gebeurd met de ‘gewone’ laptop, zoals onze oude HP Pavilion dv6 van 2012?

Die is meegeëvolueerd, met als resultaat de HP Pavilion x360, het onderwerp van deze review. Waar Pavilions vroeger lompe, maar krachtige beestjes waren, heb je nu wat meer variatie. ‘Onze’ Pavilion x360 heeft zoals weleer een 15,6 inch scherm, maar verder is zowat alles veranderd. Het aanraakscherm is (bijna) 360 graden kantelbaar, waardoor je het als tablet kan gebruiken. Daarnaast is hij een pak slanker dan zijn betovergrootvader, ook omdat hij geen dvd-station meer heeft, waardoor het gewicht op 2,03 kg uitkomt in plaats van drie kilo zonder lader.

Het scherm is Full HD én IPS, waardoor scherpte, kleuren en kijkhoeken in orde zijn. De voordelen van een grotere laptop zijn ook snel duidelijk: je hebt veel meer ruimte op het scherm, en ook in de behuizing is er meer plaats voor extraatjes. Denk aan goede speakers (met branding van Bang & Olufsen, maar dat is eigenlijk enkel software) en plaats voor een HDMI-poort, een normale SD-kaartlezer en nog wat USB-poorten. Geen geknoei met dongles of adapters, dus.

Qua bouwkwaliteit geeft de goedkopere Pavilion wat toe op de premium Envy’s en Dell XPS 13’s van deze wereld, al is hij zeker nog stevig genoeg. De behuizing is metaalachtig langs de buitenkant, en vanbinnen krijg je plastic met een soort houttextuur, zoals je terugvindt in sommige auto’s. Het scharnier van het scherm voelt ook stevig aan, maar het scherm wiebelt wel vrij veel als je het aanraakt in laptopmodus.

Onder de kap krijg je dezelfde chips als in de premium ultrabooks, dus ook een snelle SSD en een i5- of een i7-processor. Daarmee heb je een vlotte laptop in de meeste omstandigheden, opstarten duurt ook niet lang. Qua batterijduur zit je ook best goed, bij normaal gebruik (Chrome, YouTube, Spotify, …) gaat de Pavilion x360 ongeveer 6 uur mee.

Zijn er ook nadelen? Ja, natuurlijk, maar ze vallen best mee. Ten eerste is er het design: het ziet er eigenlijk nogal verouderd uit. Ja, er zijn verbeteringen gemaakt op die vijf jaar tijd, maar qua uitzicht is het eigenlijk nog altijd hetzelfde. Denk aan dikke randen rond het scherm, enzovoort. Ten tweede heb je de aan/uitknop: die zit op de linkerrand om hem te kunnen gebruiken in tabletmodus. Het probleem is dat die moeilijk de vinden is zonder ernaar te kijken, je voelt hem niet goed zitten. Als laatste minpuntje is er de bloatware die je standaard meekrijgt. We zijn na een paar HP’s de HP Support Assistant grondig beu geworden.

Zoals bij de Envy 13 komt het er eigenlijk weer op neer dat we moeten muggenziften om grote nadelen te vinden. Het komt erop neer dat de Pavilion x360 gewoon een goed product is, met de touch-mogelijkheden als extraatje. De prijs is daardoor ook iets hoger, maar vergeleken met de compactere premium alternatieven krijg je meer (of hetzelfde) voor minder. Een aanrader voor wie geen dikke 1000 euro aan een laptop wil uitgeven, dus. 

Details Tech
:
Jaar:
2017
Genre:
Laptops
Platform:
Windows