HP EliteBook x360

Business premium, ook voor naast het werk

EliteBook, dat klinkt premium. Is het ook, want EliteBook is HP’s manier om te zeggen: 'laptop van hoge kwaliteit voor professioneel gebruik'. De x360 staat dan weer voor het volledig kantelbaar scherm met touchscreen. Maar wat is de meerwaarde vergeleken met de Envy 13, die we eerder testten?

Stevig gerief

Je merkt het direct bij het vastnemen van de EliteBook: dit is een stevig ding. Een beetje à la Macbook, en dat is geen toeval: de EliteBook is ook uit één stuk aluminium gemaakt. Zo krijg je dat stevige gevoel, buigen doet hij niet. Het is ook de eerste laptop die we hebben getest waarvan het scharnier met een hand opengaat, dankzij het slim gebruik van magneten.

Het design doet ook enigszins denken aan Apple’s concurrent. De verhoudingen en kleuren zijn ongeveer dezelfde als bij de oude Macbook Pro Retina, van ver is het verschil soms moeilijk te zien. Dat is trouwens geen nadeel, want het is een mooi, zuiver ontwerp geworden. In gebruik zijn er wel een paar nadelen te vinden: de ‘diamantscherpe accenten’ langs de randen zijn écht scherp, waardoor je je onderarm bijna snijdt tijdens het typen. Een tweede minpuntje: de speakers zitten onderaan. Geen probleem als je de laptop op een harde ondergrond zoals een tafel zet, maar op je schoot of in de zetel worden ze al snel bedekt. Als HP dan toch met een schuin oog naar Apple kijkt, konden ze evengoed ook de speakers langs het toetsenbord plaatsen.

Onder de kap

Je hebt veel keuze qua hardware met de EliteBook x360, maar wij kregen het net-niet basismodel opgestuurd. Dan heb je een Intel i5 7200U processor, 16 GB werkgeheugen, 256 GB aan SSD-opslagruimte en een Full HD touchscreen. Zeker niet slecht, vooral het werkgeheugen betekent dat de EliteBook nog lang kan meegaan. De SSD kan volgens ons ook geüpgraded worden, dus dat zit ook snor.

In combinatie met Windows 10 Pro is er geen gebrek aan snelheid. Opstarten gaat snel, programma’s openen idem. De batterij gaat volgens HP 16 uur en 30 minuten mee, maar dat is natuurlijk wat hoog gegrepen. Reken toch op een dikke 10 uur in gebruik, wat een hele goede prestatie is.

Business premium

Maar waar ligt precies de meerwaarde, vergeleken met HP’s ‘gewone’ premium laptops, zoals de ENVY of de Spectre? Wel, je krijgt een hoop extraatjes die van pas komen voor de professionele gebruiker, maar minder voor de gewone consument. Denk aan Sure Start, een extra beveiliging tegen cyberaanvallen, die voor grote problemen kunnen zorgen bij bedrijven. Ook kan de laptop centraal beheerd worden, handig als je als bedrijf heel veel EliteBooks in gebruik hebt.

Enkele zaken die zowel voor bedrijfsgebruik als voor de gewone mens van pas komen: een smart card reader is ingebouwd. Handig voor identificatie binnen het bedrijf, maar ook een gewone identiteitskaart (eID) kun je er in schuiven. Dan was er nog genoeg plaats over voor een HDMI-poort, weer iets dat in het bedrijfsleven (om een beamer aan te sluiten) en in de privé (om Netflix te kijken aan een televisie) van pas komt. Als kers op de taart: een vingerafdruksensor om veilig en snel in te loggen.

Conclusie

De HP EliteBook x360 is een laptop waar je makkelijk van gaat houden. Ondanks het feit dat hij gericht is op zakelijk gebruik (en daar is de prijs ook naar), kan je hem ook perfect thuis of als student gebruiken. De stevige bouwkwaliteit, snelheid en de extra features maken hem een plezier in gebruik. Enkel de scherpe randen en de slechte plaatsing van de speakers houden hem wat tegen. 

Details Tech
:
Jaar:
2018
Genre:
Laptops
Platform:
Windows