Fallout 3: game of the year

Wet van de sterkste

Soms lijkt een postapocalyptische wereld niet eens zo onaantrekkelijk. Eindelijk afgelopen met jengelende gsm’s, de noodzaak altijd bereikbaar te zijn, school, werk en wie weet wat nog allemaal. Nadeel is misschien de algehele chaos waarin de wet van de sterkste – lees: diegene met de betere wapens – het overneemt van onze democratische principes. Misschien eerst nog maar wat oefenen in de Game of the Year-editie van ‘Fallout 3’, waarin een nucleaire oorlog op zo’n afloop is uitgedraaid.

Voor wie nog nooit van ‘Fallout 3’ gehoord heeft – schaam je! – vatten we kort samen. In deze RPG/FPS staat keuzevrijheid centraal. Je start als bewoner van Vault 101, waar je in een van de buitenwereld afgesloten miniparadijs je dagen slijt. Door onvoorziene omstandigheden moet je echter het hazenpad kiezen en voor het eerst in negentien jaar snuif je heerlijk bestraalde, ongefilterde buitenlucht op. Wat je hierna doet is volledig aan jou. De spelwereld van ‘Fallout 3’ is enorm en hetzelfde geldt voor je keuzemogelijkheden.

Sterk vereenvoudigd heb je het goede en het slechte pad. Elke keuze die je maakt levert Karma op – Ingeborg? – en het is volledig aan jou om het goede of het slechte te doen. Wij kregen het niet over ons hart om altijd de slechterik uit te hangen, maar niets houdt je tegen om altijd de smeerlap uit te hangen en letterlijk íedereen – kinderen uitgesloten – met het uitgebreide wapenarsenaal te bestoken. Een andere keuze die je kan maken is of je al dan niet deelneemt aan quests. Er is een massa aan missies – in tegenstelling tot ‘Oblivion’ kan je ‘Fallout 3’ zelfs uitspelen – maar je kan evengoed vrij de wereld verkennen.

Mensen die wel al gehoord hebben van deze game of hem zelfs bezitten, zijn natuurlijk benieuwd naar de nieuwigheden in deze Game of the year-editie. Wel, alle vijf de uitbreidingspakketten werden in deze versie opgenomen. Je mag je dus verwachten aan Operation Anchorage, The Pitt, Broken Steel, Point Lookout en Mothership Zeta. Ook is de level cap – door de toevoeging van Broken Steel – is verhoogd tot level 30, wat heel wat nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt. In ieder geval gaf deze verhoging ons de nodige drive om opnieuw tientallen uren aan deze game te besteden en herinnerden wij ons weer hoe geweldig we de wereld van ‘Fallout 3’ toen al vonden.

Voor diegenen die niet het nodige geduld konden uitoefenen en meteen na de release elke uitbreiding hebben gekocht, is er minder goed nieuws. Voor hen zal deze editie niets nieuws te bieden hebben en is ze het kopen niet waard. Tenzij je natuurlijk al je uitbreidingen graag nog op een cd’tje hebt.

‘Fallout 3: game of the year’ is een must-have voor diegenen die ‘Fallout 3’ nog niet in hun collectie hebben en is voor hen die de uitbreidingen nog niet hebben gedownload, zeker het overdenken waard. Het oorspronkelijke spel met al zijn uitbreidingen kan gemakkelijk goed zijn voor honderd speluren. Waar een nucleaire aanval al niet goed voor kan zijn.

Details Game
Copyright afbeeldingen: Bethesda softworks
Publisher: Bethesda softworks
Jaar:
2009
Genre:
role-playing
Platform:
Playstation 3