AOC, 'U2777PQU'

Een bijna perfecte 4K-monitor voor weinig

Daar zijn ze dan eindelijk, de betaalbare 4K IPS monitoren. Nee, 429 euro (op het moment van schrijven) is niet weinig, maar de U2777PQU van AOC biedt veel in de plaats: 27 inch, de volle 3840 op 2160 pixels om hem Ultra HD te mogen noemen, een gekalibreerd IPS-paneel, een in drie richtingen aanpasbare voet én een aantrekkelijk design met dunne schermranden. Wat wil je nog meer?

Armen en voeten

Wel, één dingetje, maar daar komen we later op terug. We beginnen zoals wel vaker met de buitenkant van de U2777PQU. Het scherm zelf is omringd door dunne randen, wat de monitor een moderne uitstraling geeft en tegelijk een centimeter bureauruimte bespaart. Het paneel rust op een in drie richtingen verstelbare arm, dus aan instelmogelijkheden geen gebrek. De meningen zijn verdeeld over de glanzende voet: het ding moet aan metaal doen denken, maar komt er nét niet mee weg.

Aan de voet en arm vinden we dan dat grote minpunt van de U2777PQU terug: het scherm wiebelt. Je mag het nog zo vast mogelijk vastschroeven aan de arm, bij de kleinste beweging van je bureau zit je met een beweging waar menig bobblehead jaloers op mag zijn. De bouwkwaliteit van het hele mechanisme zit dus niet helemaal snor. Ook de overvloed aan glanzende plastics kunnen we niet echt smaken. Iedereen houdt ervan om plasticfolie van zijn nieuwe speelgoed te pulken, maar als je het aantal strips niet op twee handen kan tellen, is het wel genoeg geweest.

Visueel genot

Toch is de U2777PQU, ondanks die minpuntjes, echt een budgettopper. Zelfs in veel hogere prijsklasses is het niet de gewoonte om een gekalibreerd 10-bits paneel te leveren. Dat heeft wel als gevolg dat kleuren er op het eerste gezicht een beetje flets uitzien. Schijn bedriegt: zo horen ze er eigenlijk uit te zien. Voor wie die neutrale balans niet kan smaken, is er natuurlijk nog het menu met de nodige instellingen. Foto- en videografen worden wel prima geholpen met de kalibratie.

Verrassend genoeg konden we de typische IPS-kwaaltjes totaal niet terugvinden bij de U2777PQU. Van IPS-glow of backlight bleed geen sprake, zwart is ook echt zwart. Het paneel is echt wel van hogere kwaliteit dan de prijs doet vermoeden. Qua helderheid heb je ook niets te klagen, 350 cd/m² is zeker fel genoeg om in elke ruimte te kunnen werken. Daarbij heeft de U2777PQU een matte coating gekregen van AOC, dus van reflecties heb je geen last.

Input alom

Leuk om te hebben, maar verder niet echt bruikbaar: er zitten een paar speakers ingebouwd. Meer dan audio testen wil je er eigenlijk niet mee doen, ze klinken veel te hol om aangenaam te zijn. De besparingen moeten van ergens komen. Op inputmogelijkheden is er dan weer niet bespaard. VGA, DVI, DisplayPort én HDMI zijn aanwezig, samen met een viertal USB-poorten en audio-out (om een setje deftige speakers aan te sluiten). Let wel dat je enkel met de DisplayPort- en de HDMI-aansluiting van de volledige resolutie kan genieten.

Conclusie? Je krijgt verdraaid veel voor je geld met de AOC U2777PQU. In feite is het een premium monitor, met als enige echte zwakte de arm/voetconstructie. Te verhelpen dankzij de Vesa-bevestiging, maar niet iedereen zal die investering willen maken. Net geen perfecte score dus, maar wel een serieuze underdog voor iedereen die wil overstappen naar een scherm met hoge resolutie zonder daarvoor zijn bankrekening te moeten opofferen.

Details Tech
:
Jaar:
2018
Genre:
Monitors
Platform:
PC