Wreck-It Ralph: Ralph breaks the internet

Verfrissing alom!

In het filmuniversum waar sequels de bovenhand hebben, voelt 'Ralph breaks the internet' als een enorme verfrissing. Dat doet dit kleurrijke vervolg met een nauwkeurig gevoel voor zelfspot en detail. Ook de gebreken van het internet worden naar boven gehaald, zonder daarmee het entertainmentgehalte te doorbreken. Disney does it again!

Wifi of is het toch waaifi? Ralph (John C. Reilly) en Vanellope (Sarah Silverman) gissen naar de correcte uitspraak wanneer dit onbekende spel wordt aangesloten. ‘Verboden toegang, want nieuwe dingen maken me bang’, klinkt het bij het computergestuurde equivalent van Securail. Toch blijkt dit de enige redding voor de gesuikerde prinses wanneer de impulsieve Ralph het stuur van haar Sugar Rush vernielt. De potige knuffelbeer wil haar spel koste wat kost redden door geld in te zamelen voor een nieuw stuur dat te kopen valt op… eBay. Naar het internet en daar voorbij dus!

'Ralph breaks the internet' is Disneys meest onconventionele film sinds 'Enchanted' (2007). Vanellope is nog steeds een prinses, maar elke gelijkenis met anciens als Sneeuwwitje en Rapunzel is compleet zoek. En ja, dat werkt. Ouderlijke afwezigheid, heldhaftige mannen en spontaan in zingen uitbarsten: in de confrontatie tussen Vanellope en élke andere prinses uit de wereld van de tekenfilmgigant gaan al deze clichés tegen de grond. Absolute uitschieter is de 'ontroerende' ballad die Vanellope opvoert in de straten van Slaughter Race‘, een luguber racespel waarin ze haar tweede adem vindt.

Disney zou Disney niet zijn als er geen stevige moraal in het verhaal sloop. Onvoorwaardelijke vriendschap is hier de onderliggende kracht die 'Ralph breaks the internet' niet enkel op de oppervlakte doet zweven met Bob Ross-imitaties en schreeuwende geiten. Als het moet, keldert hij zich tot de letterlijke dieptes van het internet en tikt daar in één beurt zijn gevaartes mee op de vingers. Een kinderfilm die je zegt dat het oké is om af en toe alleen te zijn? Disney kan dat.

Lezers die nu vrezen voor een emotionele crisis à la Inside Out: geen zorgen. Humor en een visuele vertaling van het internet blijven hier de mikpunten. Regisseur Rich Moore laat geen enkel aspect van het internet langs zich passeren. Zo is er Instagram dat getransformeerd wordt tot museumgalerij. Ja, zelfs clickbait wordt hier amusant.

'Ralph breaks the internet' is met zijn duizenden referenties een film die je steeds opnieuw kan bekijken. De internethumor zal niet lang overeind blijven vanwege het vluchtige karakter, maar een goede lach biedt het wel. Een aanrader dus!

Details Nu in de zalen
Jaar:
2018
Speelduur:
116 min.