The world's end

Nieuwe Wright parodie heeft het weer voor elkaar

Wright, Pegg & Frost hebben het weer voor elkaar. Na romantische zombie komedie 'Shaun of the dead' uit 2004 en politiehumor in 2007 in 'Hot fuzz', is het trio terug met het laatste deel in de genre spoof trilogie (ook wel de 'Cornetto' trilogie genoemd). 'The world's end' geeft ons een invasie van aliens (denk: 'Invasion of the body snatchers'), eeuwigdurende broedervriendschap, en bovenal: een kroegentocht.

Newton Haven is een suffe Britse voorstad, waar vijf vrienden tegen het eind van hun middelbare schooltijd de ultieme uitdaging aangaan. De zogenaamde gouden mijl. Twaalf pubs, twaalf pints. De een na de ander valt af, en verder dan de negende komen ze niet. Voor Gary King (Simon Pegg), de leider van het stel, is en blijft het de mooiste nacht van zijn leven. Ruim twintig jaar later besluit hij dat ze een nieuwe poging moeten wagen, om toch echt bij die laatste kroeg te komen: The world's end.

De andere vier mannen, die in tegenstelling tot Gary wel volwassen zijn geworden, zien er weinig in. Na wat leugentjes om bestwil en een hoop overredingskracht, gaan de mannen toch allemaal mee. Zelfs Andy (Nick Frost), die het liefst niets meer te maken had gehad met zijn voormalige beste vriend. De mannen beginnen met gezonde tegenzin aan hun tocht, langs kroegen die overgenomen zijn door ketens en er allemaal 'authentiek' hetzelfde uit zijn gaan zien. Er is niets veranderd in het dooie stadje, misschien zelfs wel te weinig. Na een buitengewoon vreemde aanvaring in de herentoiletten in een van de kroegen, wordt het afleggen van de gouden mijl een strijd van leven op dood.

Regisseur en schrijver Edgar Wright heeft naast zijn vaste maatjes Pegg en Frost de cast uitgebreid met een paar terugkerende acteurs: Martin Freeman als Oliver (met eeuwige bluetooth headset) en Paddy Considine als de gescheiden Steven, die nog altijd verliefd is op de zus van Oliver (Rosamund Pike), en nieuweling Eddie Marsan als de wat treurige Peter. Voeg daar leuke bijrollen aan toe van Pierce Brosnan, David Bradley (Argus Filch in de Harry Potter reeks) en Michael Smiley (ons vooral bekend als Benny uit 'Luther'), en de acteeringrediënten zitten wel snor. 

Pegg als overjarige tiener is vermakelijk en bij tijd en wijle zelfs ontroerend. 'The world's end' is namelijk, behalve vette parodie, een goed gelukt beeld van een verjaarde vriendschap en de hindernissen van het ouder worden in het algemeen. Er komt daadwerkelijk karakterontwikkeling aan te pas. Maar daar hoeven we verder niet al te veel bij stil staan, en dat doen we dan ook niet: na het eerste half uur ligt de focus vooral op de ogenschijnlijk gewone maar stiekem bezeten dorpsbewoners, massale kroeggevechten, rondvliegende ledematen, en een hoop bier en humor. De gevechten leken soms rechtstreeks uit 'The matrix' te komen, en dat bleek niet vreemd: cinematographer Bill Pope verbond zich aan de film.

De bijna twee uur durende film blijft de aandacht vasthouden en is vermaak van de bovenste plank. In de categorie flauw, dat wel. Maar geef je die flauwe humor aan mannen als Pegg en Frost, dan gaat er niets aan kwaliteit verloren. Enig minpuntje: een nét even te lang einde dat iets te uitleggerig werd. Wat dan wel weer bijdroeg aan de parodie. Lekker gaan zien, al dan niet in de bioscoop.

Details Nu in de zalen
Regisseur: Edgar Wright
Cast: Simon Pegg, Nick Frost, Paddy Considine, Martin Freeman, Eddie Marsan, Rosamund Pike, David Bradley, Michael Smiley, Pierce Brosnan
Jaar:
2013
Speelduur:
109 min.