Verónica

Oh oh ouija

Wanneer je in een film een ouijabord ziet opduiken, weet je al hoe laat het is. Er zal een kwade geest opgeroepen worden, die het gezin van een - meestal onschuldig jong meisje - zal teisteren. En om het nog wat spannender te maken, is alles ook vaak gebaseerd op 'waargebeurde feiten'. Dat is ook het geval in de Spaanse horrorfilm 'Verónica', die inspiratie haalt uit het enige door de Spaanse politie ingediende rapport ooit dat paranormale verschijnselen bevatte

Het is juni 1991. De vijftienjarige Verónica (Sandra Escacena) woont samen met haar moeder en drie jongere broertjes en zusjes in een appartement in Madrid. Haar vader leeft niet meer en haar moeder is vaker op het werk dan thuis, waardoor het tienermeisje een tweede mama is in het gezin. Tijdens een zonsverduistering besluit Verónica samen met twee vriendinnen de geest van haar overleden vader op te roepen met een ouijabord. Uiteraard loopt dat slecht af: er breekt een brandje uit en Verónica verliest het bewustzijn. Daarna gaat het al snel van kwaad naar erger: deuren slaan zomaar dicht, Verónica begint zich vreemd te gedragen en er verschijnen schaduwachtige figuren in huis. Zal het meisje erin slagen om haar gezin te beschermen?

Klinkt allemaal vrij cliché, niet? Toch slaagt regisseur Paco Plaza - bekend van het angstaanjagende [Rec] - erin om de film te doen uitstijgen boven de gemiddelde horrorfilm met ouijaborden. De film is niet echt angstaanjagend - de duistere figuren zien er soms eerder grappig dan eng uit - maar toch slaagt hij erin om een spannende sfeer te creëren waarbij je op het puntje van je stoel gaat zitten. Dit vooral dankzij behendig camerawerk en slimme composities. Daarnaast tillen enkele goed gevonden ideeën en plottwists de film naar een hoger niveau. 

De échte ster van de film is echter hoofdrolspeelster Sandra Escacena. Dankzij haar sterke acteerprestaties - die de nodige geloofwaardigheid geven aan de film - zorgt ze ervoor dat je als kijker in het verhaal getrokken wordt en meeleeft met Véronica. 

Echt teleurstellen doet Verónica dus niet. Echt verrassen evenmin. Kortom, een best aardige horrorfilm, die ook te bekijken is op Netflix. 

Details Nu in de zalen
Jaar:
2017
Speelduur:
105 min.