Venom

Amusant, maar teleurstellend

Eddie Brock (Tom Hardy) is verloofd met Anne Weying (Michelle Williams) en heeft het schijnbaar helemaal voor mekaar. Nadat door zijn roekeloosheid zowel hijzelf als zijn verloofde ontslagen worden, blijft hij echter werk-, relatie- en dakloos achter. Dan ontdekt hij dat Carlton Drake (Riz Ahmed), een nietsontziende miljardair, daklozen vermoordt in experimenten met een symbiotische soort buitenaards leven. Tijdens een poging om in te grijpen, raakt Brock besmet met Venom, een van de wezens. Next, some crazy shit happens.

Hardy vertolkt de dubbelrol Brock/Venom met veel overgave. Vooraleer de symbiont, Venom, zijn opwachting maakt (pas na een dik half uur in de film), moddert hij wat oppervlakkig rond. Eerst pseudo-cool en happy in love met een onderbenutte Michelle William en haar schrijnend slechte pruik, daarna als verongelijkte loser. Vanaf het moment dat Venom daadwerkelijk zijn intrede doet, mag Hardy zich helemaal geven. Dit levert zowel ludieke scenes als idiote missers op – die kreeftenscène! WTF?! – maar springt er vooral uit vanwege de dynamiek tussen Hardy (Venom) en Hardy (Brock). Of wat bij momenten oogt als een van de meeste bizarre buddy-komedies die we al zagen.

Dat 'Venom' in de Verenigde Staten is afgeslacht door de pers heeft alles te maken met de oppervlakkige doelloosheid van de film en het feit dat regisseur Ruben Fleischer er niet in slaagt te kiezen wat voor film hij nu wil maken. Is het een drama? Een horrorfilm? Een komedie? Waar hij deze genres in 'Zombieland' moeiteloos kon combineren en een eindresultaat afleverde dat zowel fout, campy als cool was, loopt 'Venom' mank. De personages zijn oppervlakkig; de humor droomt van 'Deadpool'-niveau, maar voelt geforceerd opgekuist (mogelijks zodat de film in de VS een KNT-label zou vermijden). De meeste acteurs (met Hardy als notabele uitzondering) lopen wat verloren in de aanzwengelende plot en het CGI-geweld.

Dit alles wil niet zeggen dat we ons niet geamuseerd hebben, zeker wel en veel meer dan we op basis van de reviews uit de Angelsaksische pers hadden kunnen hopen. Met dit bronmateriaal en deze cast had de regisseur die ervoor kon zorgen dat we een zombiefilm daadwerkelijk apprecieerden, meer moeten kunnen. We zijn benieuwd of Sony hem voor de sequel een tweede kans geeft. Gezien 'Venom' in de VS immers een grote hit was aan de kassa, is de rest van de cast zich alleszins al wel aan het voorbereiden.

Details Nu in de zalen
Jaar:
2018
Speelduur:
112 min.