One Night Stand VIII: ‘Verzet’

Gebroken porselein, schijnverzetsstrijders en surrogaatrazzia’s in Rob Lückers ‘Verzet’

Zijn we er al aan toe, een parodie op de Tweede Wereldoorlogsfilm? Volgens Rob Lücker, regisseur van ‘Verzet’ zijn ‘de serieuze mannen en vrouwen’ ruimschoots aan bod gekomen, terwijl het merendeel van de mensen in oorlogstijd opportunistisch en laf was. Vooralsnog werd vooral gefocust op de heldendaden van ’s Neerlands verzet, in klassiekers als ‘Het meisje met het rode haar’ (1981, Ben Verbong), Verhoevens ‘Soldaat van Oranje’ (1977) en ‘Zwartboek’ (2006). Nu er in China al een hitmusical loopt over de lotgevallen van Adolf Hitler, vindt Lücker het tijd om in te gaan op de verraderlijke kant van de Nederlander. ‘Verzet’ laat ons die op hilarische wijze zien.

Fons (René van ’t Hof) is een alleenstaande oude zeur, die slechts liefde koestert voor de porseleincollectie die hij met veel genoegen bij elkaar verzamelt. Nadat de Duitsers zijn Joodse bovenbuurman hebben meegenomen knikt hij ze bedeesd toe, maar hij wil niets te maken hebben met zijn overbuurman (Bas Keijzer) wanneer die bij hem aanklopt om tijdelijk een Joods meisje (Sanne Vogel) te verbergen. De zaak verandert echter wanneer Fons op een veiling geld tekort komt en de ontzagwekkende Hauptsturmbahnfüher (met verve gespeeld door Porgy Franssen) op hetzelfde vaasje aast als hij. In ruil voor een paar tientjes brengt Fons zijn nachten voortaan op een oude stretcher door, omdat zijn nieuwe huisgenote behoorlijk kritisch is. Eenmaal terug bij de veiling komt Fons te laat: het vaasje heeft een nieuwe eigenaar. Hij laat het er niet bij zitten en trotseert menig nazi om het prachtige stuk in zijn bezit te krijgen. Dat hem dit lukt is niet zozeer zijn eigen verdienste, als wel het resultaat van het feit dat niemand in ‘Verzet’ is wie hij lijkt.

‘Verzet’ weet op listige wijze gebruik te maken van oorlogsclichés, die net even anders ingezet worden dan verwacht. Nazi’s zijn per slot van rekening ook maar gewoon mensen met wensen. Razzia’s vinden weliswaar geregeld plaats, maar met hele andere doelstellingen dan het wegwerken van Joden. Het verzet, in de persoon van de overbuurman, verzet zich voornamelijk tegen het huiselijk juk. Net als de verwende onderduikster, die wel graag jenever lust, maar niet voor bruine bonen bidt. Fons is het boontje dat uiteindelijk om zijn loontje komt. Waar het felbegeerde vaasje hem eerder tot niet-koosjere daden aanzet, is het uiteindelijk de gedeelde passie voor porselein die hem in staat stelt zijn onderduikster te redden. En niet alleen zijn eigen!

In ‘Verzet’ wordt de vindingrijkheid getoond die menig Nederlander onder het mom van 'het doel heiligt de middelen' aan de dag heeft gelegd om te kunnen overleven. Ditmaal krijgt de schijnheilige Amsterdammer in oorlogstijd het deksel op de neus. Dat doet pijn, maar grappig is het zeker. En ook wel nodig. Want de manier waarop de zwarte canon van de Nederlandse geschiedenis in beeld wordt gebracht, bevat nog teveel witte bladzijden. Het is maar goed dat Lücker zich hiertegen verzet.

‘Verzet’ gaat tijdens het NFF in première, en is bovendien op vrijdag 13 december rond 23.15 uur te zien op Nederland 2. ‘Verzet’ is één van de films die deel uitmaakt van de achtste editie van het project One Night Stand, waarbij acht duo’s van getalenteerde regisseurs en schrijvers gezamenlijk een televisiefilm maken van 50 minuten. De aftrap vindt plaats op vrijdag 6 december met ‘In het niets’.

Meer NFF? Surf naar http://www.filmfestival.nl/publiek/

Meer One Night Stand? Kijk op http://kortefilmonline.nps.nl/page/content/onenightstand

Details Nu in de zalen
Porgy Franssen en René van 't Hof in One Night Stand VIII: 'Verzet' van Rob Lücker
Scenario & regie: Luuk van Bemmelen, Rob Lücker
Acteurs: René van ’t Hof, Porgy Franssen, Sanne Vogel, Bas Keijzer
Jaar:
2013
Speelduur:
50 min.