Le ministre des poubelles

Zijn leerlingen kopen liever verf dan kleren

Emmanuel Botalatala (64) is een Congolese kunstenaar in de meest zuivere vorm. Hij verkiest dan ook zijn eigen ‘veilige’ mogelijkheid tot meningsuiting boven alle andere geneugten die een mens in de armste wijk van Kinshasa kan hebben. Met een universitair diploma journalistiek op zak zou hij nochtans van een, naar de omstandigheden, deftig loon kunnen leven. Maar volgens Botalatala zelf is het niet het geld dat hem groots en gelukkig zou maken, het is de boodschap die hij overbrengt naar de jongere en volgende generaties.  

‘Le ministre des poubelles’ is een diepgravende documentaire zoals je ze hier in West-Europa nog zelden tegenkomt. De Belgische maker, Quentin Noirfalisse, heeft de kunstenaar dan ook twee jaar intensief gevolgd om een zo goed mogelijk beeld van het leven van de vuilnisbakkenminister te schetsen. Van zijn erbarmelijke leefomstandigheden tot de gesprekken met de hogere officieren van Kinshasa om zijn vzw op poten te zetten. Het maakt allemaal deel uit van dit inspirerende verhaal dat bij momenten door merg en been gaat.

Botalatala wil meer zijn dan een kunstenaar die zijn werken liefst aan een zo hoog mogelijke prijs verkoopt aan een of andere verzamelaar. Hij wil de jeugd op sleeptouw nemen en zijn volk bewust maken van hun verantwoordelijkheid binnen de democratie. Het is ontroerend hoe zijn leerlingen hem in alles volgen. Ze kopen liever verf dan nieuwe kleren en staan hem bij in al zijn ondernemingen. Ze leren hoe ze zelf een impliciete boodschap in een veelzijdig kunstwerk kunnen verstoppen om zo aan sensibilisering te doen. Misschien wel de belangrijkste reden voor de bijna kreupele Botalatala om zijn passie op deze manier invulling te geven.

Zoals dat vaak gaat met een kritische documentaire heeft ook ‘Le ministre des poubelles’ een schokgolf aan reacties teweeggebracht. Zo werd Botalatala uitgenodigd in Europa om zijn kunst voor te stellen in onder andere de Matongewijk in Brussel en op het Skulptur Projekte in het Duitse Münster. Minder positief was de aanhouding van maker Noirfalisse bij terugkomst in Congo. Hij werd er persona non grata en na een paar dagen cel werd hij zelfs het land uitgezet. Het bewijs dat zijn werk een gevoelige snaar geraakt heeft bij de overheid en iedereen die belang heeft bij een monddode bevolking. Deze teaser voor het Afrika Filmfestival (20 april – 5 mei 2018 in Leuven) was een schot in de roos en bewijst opnieuw hoeveel talent er nog ligt te wachten op het armste continent ter wereld. 

Details Nu in de zalen
Jaar:
2017
Speelduur:
85 min.