Hugo

'De magie van het filmmedium'

Op 2011 zal teruggeblikt worden als het jaar van de nostalgie. Woody Allen bracht het Parijs van de jaren twintig tot leven in ‘Midnight in Paris' en ‘The artist', een hommage aan de stille film, is de frontrunner om de Oscar voor Beste Film in de wacht te slepen. Laat het dus aan Martin Scorsese, cinema's meest befaamde filmhistoricus, over om dit jaar met een prachtig pleidooi voor filmpreservatie op de proppen te komen.

Hugo (Asa Butterfield) is een weesjongetje dat in de krochten van een Parijs' treinstation woont. Terwijl hij dagelijks zijn kostje bijeen probeert te stelen, tracht Hugo een robot op te lappen die zijn overleden vader (Jude Law) hem heeft achtergelaten. Hiervoor moet de jongen een hartvormige sleutel vinden. De robot blijkt één van de laatste creaties te zijn van de verdwenen filmpionier Georges Méliès. Een vriendinnetje van Hugo (Chloë ‘Kick-ass' Moretz) en haar norse vader (Ben Kingsley) hebben meer te maken met de robot dan ze op het eerste gezicht denken.

Met ‘Hugo' slaat Scorsese de brug tussen de stille filmpioniers van vroeger en de cinematechnologie van vandaag. Voor Scorsese geen gemakkelijke pastiche zoals ‘The artist', maar een heus experiment met cutting edge 3d-technologiëen. Toegegeven, ook wij waren aanvankelijk wat cynisch toen Marty een kinderfilm in 3d ging maken. Maar het meest betoverende openingsshot van het jaar verraadt direct de hand van een meester. De meester.

De 3d-effecten worden vooral aangewend om de diepte van de shots extra in de verf te zetten. ‘Hugo' werkt dus ook perfect als je hem in 2d gaat bekijken, maar de effecten zijn zo oogstrelend dat we toch aanmanen om hem zeker in 3d te zien. Ook van de gebruikelijke verduistering die veel 3d-films doorgans ontsierd, is hier geen sprake. ‘Hugo' bestaat uit warme, levendige kleuren die het doorvoelde production design echt tot leven laten komen.

Maar Scorsese heeft met ‘Hugo' meer te vertellen dan wat hol spektakel. Op een bepaald moment zegt een personage ‘Time hasn't been kind to the old movies.', een niet mis te verstane boodschap. Hierdoor kan ‘Hugo' af en toe erg lijken op een rondleiding doorheen een filmmuseum, maar dan wel een rondleiding door de meest bekwame en begeesterende gids die je kan vinden. Vooral in de bibliotheekscène komt Scorseses filmliefde er in één ontroerende geut uit.

Het is makkelijk om ‘Hugo' lichtjes te overschatten, want ondanks de virtuoze regie komt de eerste helft niet helemaal tot leven. Pas wanneer de film echt rond filmpionier Georges Méliès en zijn magische filmfabriek begint te draaien, weet Scorsese ons volledig bij het nekvel te grijpen.

‘Hugo' is een sprookje voor cinefielen dat beslist niet iedereen zal treffen. Zo vragen we ons oprecht af of jonge kinderen hier wel iets in gaan vinden. Maar het is Scorseses meest persoonlijke en misschien wel beste film sinds 1993. Ga dat zien!

Op 2011 zal teruggeblikt worden als het jaar van de nostalgie.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Martin Scorsese
Acteur: Asa Butterfield, Chloe Moretz, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Jude Law
Jaar:
2011
Speelduur:
126 min.

1 Disc

Hugo
Wat meer filmgeschiedenis, graag!

Alleen een kleine, maar fijne making of die de werkwijze van Martin Scorsese toelicht en het ambachtelijke werk achter de film toelicht. Maar met een film als 'Hugo' die bezeten is van filmgeschiedenis hadden we toch graag wat uitgebreidere extra's gezien. Een gemiste kans.

Titel: Hugo
Jaar:
2012
Ondertitels:
Engels en Nederlands
Audiotrack:
Engels
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer

Meest recent