The host

Meer dan gewoon een monster movie

De Koreaanse regisseur Joon-ho Bong weet wat een monsterfilm is en heeft er ongetwijfeld al een hele hoop bekeken. Hij kent de clichés en de regels, en hij durft er ook mee te spelen. Dat merk je bij 'The host': de bestaansreden van het monster dat meteen wordt getoond in de openingsscène, klopt. Monsterfans zullen het niet anders willen. Wanneer je daarna de uiterst geestige introductie van de hoofdpersonages ziet, besef je dat 'The host' op meerdere momenten de kijker een vette knipoog zal toewerpen. Beter nog: je krijgt zelfs meer dan een volbloed monsterfilm voor de prijs van je filmticket.

Op verschillende manieren is 'The host' een pijnlijk grappige sneer naar de Amerikanen. Het is een Amerikaanse wetenschapper die het monster doet ontstaan. Het Amerikaanse leger (steeds de redder in nood) wordt in deze film als volledig incompetent afgeschilderd: haar leden houden zich liever bezig met barbecuen dan dat ze actie ondernemen. Om dan nog maar te zwijgen van wat de Amerikaanse regering de Koreaanse bevolking voorgelogen heeft...

Dit keer is het niet het leger of een heroïsch koppel dat de strijd met het monster aanbindt, maar een onvervalste dysfunctional family. 'The host' kent enkele van de best geschetste protagonisten ooit gezien in een monsterfilm: een hardwerkende vader zonder vrouw maar mét drie kinderen: zijn zoon met wiens hersenen iets blijkt te schelen en wiens pienter dochtertje wellicht de zwaarste beproevingen van allemaal zal moeten doorstaan; zijn dochter die waarschijnlijk nooit een gouden medaille in de sportwereld zal halen; zijn andere zoon die een goede opvoeding genoten heeft maar er nog steeds niet in geslaagd is een degelijke job te bemachtigen. Echte antihelden dus, die niet ongehavend uit de strijd zullen komen.

Hoe grappig, ontroerend en vermakelijk de onderlinge familiale geschillen ook mogen zijn, het grootste paradepaardje van 'The host' blijft natuurlijk het gigantisch gemuteerde wezen dat de omgeving van de Hanrivier in Seoul onveilig maakt. Het monster is een ronduit prachtige CGI-creatie die zich furieus snel en zeer natuurlijk over het scherm beweegt. Je krijgt ruimschoots de tijd om het in al z'n glorie (èn in vol daglicht) te aanschouwen terwijl het mensen om zich heen schopt en lustig de tanden zet in al wat beweegt.

'The host' is zeer waarschijnlijk de beste monster movie die je dit jaar te zien zal krijgen. En hij komt niet eens van één of andere fancy Hollywoodstudio met een teveel aan geld. Benieuwd wat onze vrienden de Amerikanen daarop te zeggen hebben...

Details Nu in de zalen
Regisseur: Joon-ho Bong
Acteur: Kang-ho Song, Hee-bong Byun, Hae-il Park, Doo-na Bae, A-sung Ko
Jaar:
2007
Speelduur:
119 min.