Her

Liefde in tijden van computers

Voor één keer probeert technologie uit de toekomst de wereld niet te veroveren of ons te vermoorden in onze slaap. In 'Her', de nieuwe film van Spike Jonze, komt de emotionele kant van toekomstige apparatuur met ‘hersenen’ naar boven.

Theodore (Joaquin Phoenix) is een eenzame man. Zijn huwelijk is net op de klippen gelopen waardoor hij de wereld beleeft alsof al het goede achter hem ligt. Theodore werkt als schrijver van brieven voor mensen die hun geliefdes een boodschap willen brengen, maar daar zelf de pen niet voor hebben. Zijn vrije tijd spendeert hij aan videogames en in het gezelschap van zijn goede vriendin Amy (Amy Adams).

De wereld van Theodore verandert drastisch wanneer hij een nieuw computersysteem aanschaft: software met artificiële intelligentie. Zo maakt hij kennis met de stem (Scarlett Johansson) achter het programma die zichzelf Samantha doopt. Theodore krijgt verkering met haar en bouwt gevoelens op voor de computer, wat ze uiteindelijk is en blijft. Zij geeft een frisse blik op de wereld in de ontdekking van haar menselijke kant. Ze verstrengelen in elkaar maar vinden tegelijk een eigen weg, los van elkaar.

Het inlevingsvermogen van Phoenix en Johansson is de grote troef van deze meeslepende film. De manier waarop hun gesprekken in beeld zijn gebracht, waar enkel Phoenix op te zien is, komen op elk moment intiem en intens over. De passie die beide acteurs in elke scène uit hun hart persen is overdonderend.

Toch loopt Johansson weg met de beste punten. Van Phoenix zijn we al langer zulke personages gewoon, maar van Johansson leren we een heel andere kant kennen: een warme, lieve stem. Een heel andere actrice dan de oppervlakkige chick uit 'Don Jon' of de actieheldin van 'The Avengers'.

De kwaliteit van Phoenix’ acteerprestatie wordt pas echt duidelijk wanneer anderen (o.a. Chris Pratt) moeten doen wat hij doet: converseren met Samantha. In die overbodige scènes lijkt het allemaal wat vreemd en wordt het zelfs ietwat saai. Het neemt de vaart die we van de toekomst verwachten weg en waren daarom beter achterwege gelaten.

'Her' is zo’n film die steeds nominaties ontvangt, maar toch geen prijzen krijgt van de Hollywoodjury’s. Toch kreeg Spike Jonze verassend de Oscar van beste script voor dit liefdesverhaal. 'Her' doet verlangen naar toekomstige technologie, maar ja, tot dan kunnen we enkel dromen om elke ochtend gewekt te worden door Scarlett Johansson.

Details Nu in de zalen
Regie: Spike Jonze
Cast: Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson
Jaar:
2013
Speelduur:
126 min.