Hartenstraat

Amsterdamse romkom doet precies wat ‘ie moet doen

Hè, lekker. Na het zien van ‘Hartenstraat’ komen wij met een vette glimlach naar buiten. Deze romantische komedie van Hollandse bodem speelt zich af in de Amsterdamse Jordaan, de negen straatjes om precies te zijn (hippe en schattige winkeltjes en barretjes en dito publiek, inmiddels flink vermengd met een overdaad aan toeristen). In de Hartenstraat runt alleenstaande vader Daan een traiteurzaak, en is allesbehalve op zoek naar de liefde. Op aandringen van goede vriend Bas slaat hij aan het online daten, maar of dat nu zo leuk en makkelijk is?

In het pand naast de traiteur opent een nieuwe en ultrahippe modezaak de deuren, eigendom van de hooghartige Katje. Ze moet weinig hebben van haar buurman, en hij van haar. Wanneer ze voor de opening van de boetiek onverwachts zonder catering komt te zitten, moet ze er toch aan geloven: Daan komt helpen. Omringd door een stel warme en een tikkeltje gestoorde buurtgenoten begint Katje te ontdooien.

Na een wat ons betreft ietwat rommelige eerste tien minuten, weet regisseur Sanne Vogel haar publiek precies te geven wat het zoekt: een lekkere romantische komedie die volop gebruik maakt van haar fotogenieke omgeving, leuke cast en straight forward plot. Leuk, vermakelijk, en ook nog eens extra mooi gemaakt met creatieve begintitels, strakke graphics en Amélie-achtige shots wanneer Daan en Katje de mooie dingen in het leven bespreken.

Die vette glimlach die we eerder noemden was niet in de minste plaats veroorzaakt door Marwan Kenzari, die de rol van Daan vertolkt. We zagen hem eerder in het gelauwerde ‘Wolf’, in een compleet ander genre, maar de man blijkt ook uitermate geschikt als romantische lead. Niet alleen bezit hij de noodzakelijke uiterlijke vereisten (Kenzari midden op straat in alleen een onderbroek en een dienblad in zijn hand is geen straf om naar te kijken), maar hij zet ook een geloofwaardige vader en vent neer met humor én emotie. Dat mag ‘ie vaker doen.

Tegenspeler Bracha van Doesburgh werkt goed als tegenspeler – zowel in hooghartige als in ontdooide toestand – en is uitermate geschikt voor een film als deze. Benja Bruijning mag haar nietsnuttige en ontzettend vage vriendje spelen, en doet dat met verve: we hebben geen enkel idee waar hij nu eigenlijk mee bezig is (dat is vast de bedoeling) maar leuk is het sowieso. Dochter Saar is de prachtige Nadia Koetje, die nog wel wat extra acteerervaring kan gebruiken – maar daar zal ze vast de gelegenheid voor krijgen.

Iedere romantische komedie heeft ook een flink aantal randfiguren – de blonde dommies, de oversekste buurmannen: ze zijn allemaal present. We zijn er niet altijd even blij mee, maar foute mannen als Tygo Gernandt’s Bas werken wel. (Egbert-Jan Weeber daarentegen? Wij zijn er nog niet helemaal over uit.) En de über-gestoorde Mara van de hand van Georgina Verbaan is schaamteloos grappig. Wat Stacey Rookhuizen te zoeken had in deze film, is ons echter wel een raadsel. Gelukkig blijft haar rolletje als moeder van Saar piepklein. De cast wordt afgemaakt door Kitty Courbois en Frits Lambrechts en zelfs in de kleinste rolletjes grote namen (Rifka Lodeizen als de juf, bijvoorbeeld).

‘Hartenstraat’ doet haar genre eer aan, houdt simpel wat simpel moet zijn, en levert haar publiek vooral een erg mooie en opbeurende film – helemaal goed!

Details Nu in de zalen
Regisseur: Sanne Vogel
Cast: Marwan Kenzari, Bracha van Doesburgh, Nadia Koetje, Susan Visser, Benja Bruijning, Georgina Verbaan, Tygo Gernandt, Egbert Jan Weeber , Frits Lambrechts, Kitty Courbois
Jaar:
2014
Speelduur:
90 min.