Xavier Besse, Laurent-Frédéric Bollée & Alcante, 'LaoWai 3 : de val van het zomerpaleis'

Constante trilogie

Na de vorige twee albums konden we het niet genoeg benadrukken: ‘LaoWai’ was een verademing voor de oriëntaalse geschiedenisstrip. Na een schitterend debuut kon ook het vervolg overtuigen. Nu bleven we nog met één vraag zitten: hoe loopt het verhaal van François en zijn kompaan Jacques af?

Misschien is het beter als we even kort terugspoelen naar de vorige twee albums. François en Jacques zijn met het Franse leger terechtgekomen in China, jaren nadat François’ oom, die daar als priester werkte, onthoofd werd. De oorzaak van de oorlog ligt eigenlijk dieper dan missionarissen die vermoord worden en Chinezen die de handelsverdragen niet respecteren: opium is dé boosdoener. Intussen zit het leger er al een poosje en heeft François al heel wat wateren doorzwommen. Na een conflict met sergeant Marais werd hij neergeschoten en voor dood achtergelaten, waarna hij werd opgevist en via via terug bij het leger terechtkwam. Intussen zit François zwaar aan de opium en wordt hij met zijn vriend Jacques op diplomatenmissie gestuurd. Maar al snel komen ze terecht in een hinderlaag, en worden gevangengenomen. Van een spannend slotluik gesproken!

Xavier Besse weet de oriëntaalse sfeer te brengen in dit drieluik dat zowel qua tekenwerk als verhaal en spanning in een constante lijn kwaliteit levert. Scenaristen Laurent-Frédéric Bollée en Alcante (alias Didier Swysen) zorgen opnieuw voor een sterk verhaal dat ons niet doet afdwalen naar de muziek die op de achtergrond afspeelt. De zeer realistische decors en inkleuring maakt van ‘LaoWai’ een van de beste drieluiken die we in lange tijd lazen.

Details Strips
tekenaar: xavier besse
scenario: Laurent-Frédéric Bollée, Alcante
uitgeverij: Ballon Media, Glénat
Jaar:
2019