Wim Hazeu, 'Slauerhoff, biografie'

Is het werk van de biograaf ooit af ?

Dichter-romancier Wim Hazeu geniet vooral als biograaf van notoire namen uit de Nederlandse literatuur een stevige faam. Zo publiceerde hij levensverhalen van Simon Vestdijk, Maarten Toonder en Gerrit Achterberg. Vooral zijn Slauerhoff-biografie werd in de media fel bejubeld. Recent nog zorgde hij met zijn biografie van kunstenaar-dichter Lucebert voor flink wat beroering in Nederland.

Is het werk van een biograaf ooit af? Het is een vraag die Hazeu zich ongetwijfeld stelde nadat hij de laatste hand had gelegd aan zijn vuistdikke studie over leven en werk van Lucebert. Eenmaal die klus geklaard nam hij zijn Slauerhoff-biografie weer ter hand om ze te corrigeren, stilistisch op te poetsen en waar nodig aan te vullen.

Als scheepsarts was Slauerhoff een wereldreiziger. Van alle plekken in Oost-Azië waar hij aan wal kwam, inspireerde het eiland Macao hem het meest. Ook hield hij meer van China dan van Japan. Hij vond het, als nuchtere Hollander, vreemd dat Japanners voor het nemen van zware beslissingen wierook voor de geesten lieten branden. Dat hij het aan boord van een schip vaak moeilijk had blijkt uit een van de reizen die hij met de Galeria in de periode 1928-1929 naar Zuid-Amerika maakte.

'Twee passagiers werden krankzinnig, een pleegde zelfmoord door strotafsnijding + slokdarm, ontzettend bloedbad.'

De twijfel hoe het nu verder met hem moest als scheeparts was groot. In een brief aan Annie Grimmer schrijft hij: 'Ik kan je niet zeggen hoe ik ernaar snak met varen op te houden, en toch gaat het nog niet. Ik weet niet wat ik moet doen.'

Was Annie Grimmer een constante in zijn leven, toch kon ze niet verhinderen dat de zwervende dichter zich in heel wat erotische avonturen stortte. Uiteindelijk wordt Darja Collin, zijn grote liefde. Een aantrekkelijke danseres die vele minnaars heeft gehad en die evenmin als water vast te houden viel.

Literair interessant is de passage waarin Hazeu naar Vlaanderen verwijst en vermeldt dat Raymond Herreman en dichter Jan van Nijlen vurige pleitbezorgers zijn van Slauerhoffs poëzie. Of het fragment waarin aandacht wordt besteed aan het literaire tijdschrift  'Forum' waarvan Ter Braak en Du Perron de redactie vormen en de Vlaming Maurice Roelants aan boord wordt gehesen, met als doel de invloed van Nederland op de Vlaamse boekenmarkt te vergroten.

'Slauerhoff Biografie' is een spraakmakend boek waarin alle mysteries over deze virtuoze tot in de kleinste details met uiterste precisie worden ontraadseld. Een ijkpunt voor iedereen die zich aan dit genre waagt.