Willem Ritstier & Fred de Heij, ‘Jenny Pine 1: Gelijke munt’

Aardig debuut

Willem Ritstier en Fred de Heij zijn beide illustratoren van beroep. Ritstier behaalde zelfs een Stripschapprijs (als scenarist), maar ook qua tekenwerk gooide hij hoge ogen met ‘Wills kracht’, dat ging over het overlijden van zijn vrouw. De Heij tekende op zijn beurt bijvoorbeeld ‘Haas’, en ‘’t landje’. Nu werken ze samen aan een volledig Nederlandse western over de vrouwelijke outlaw Jenny Pine, die het niet makkelijk heeft in het Wilde Westen.

Starten doen we met een slachtpartij waar de broertjes Bernie en Zacharias Culvert op zoek zijn naar Jenny. Haar afwezigheid zorgde ervoor dat het duo haar aanstaande vermoordde. Zoals in veel westerns het geval is, wil Jenny wraak, maar heeft ze geld nodig. Zo gaat ze naar grootgrondbezitter mister Vandergrass om geld te innen, maar dat ontaardt snel in een moordpartij. Gevlucht met wat geld uit de kluis gaat de ex-outlaw samen met haar hond Leo en haar paard op jacht naar de broertjes. Tegelijk wordt ze op de hielen gezeten door premiejagers en medewerkers van Vandergrass.

Veelbelovend is het debuutalbum van deze nieuwste reeks vast en zeker. Het is een klassieke achtervolgingswestern, een veelgekozen formule die in acht van de tien gevallen aanslaat. Qua scenario levert Ritstier dus een strak verhaal af, dat tegelijk niet altijd voor diepgang zorgt: de personages mogen gerust wat uitgediept worden en er mag in het vervolg gerust een verrassende wending komen. Qua tekenwerk doet Fred de Heij prima werk, maar je kan Jenny Pine (nog) niet meten met de groten zoals Undertaker, Blueberry, Comanche, Duke en Bouncer. Daar ontbreekt de finishing touch nog, de details moeten nog op punt gezet worden. Toch is de Nederlandse productie ‘Jenny Pine’ het lezen meer dan waard en kijken we reikhalzend uit naar het vervolg.

 

Details Strips
tekeningen: Fred de Heij
scenario: Willem Ritstier
uitgeverij: Blloan
Jaar:
2020