Wauter Mannaert, "Ondergronds"

Jarendertigfantasie

Voor al wie heimwee heeft naar de wilde avonturen van Jommeke of Suske & Wiske maar beseft dat die verhalen toch iets te kinderlijk zijn. Voor al wie graag het cultureel aanvaarde van de graphic novel opzoekt maar stiekem ook geniet van het absurde in 'Indiana Jones'. Voor hen is er 'Ondergronds', een nieuwe Belgische strip. Een nieuw bewijs dat er in België iets gaande is.

Wauter Mannaert en Pierre de Jaeger zijn de makers van dienst. In de eerste dertien pagina's lijkt hun verhaal mooi aan te sluiten bij wat we van hun Belgische collega's gewoon zijn. Mannaerts tekeningen hebben iets van die van Judith Vanistendael: zwart en wit, vlot getekend in een hippe, vlotte, alternatieve stijl. De Jaegers verhaal lijkt bij de aanzet dan weer maatschappelijk relevant en tamelijk ambitieus. We maken immers kennis met Harold: een arme stumper die probeert te overleven in het door de crisis geteisterde Amerika van de jaren dertig. Hij springt op een overvolle stoomtrein, op weg naar een fabriek waar hij hopelijk werk en een toekomst zal vinden.

Je denkt aan een historisch verhaal te beginnen: de tragische avonturen van een werkmens in nood. De calvarietocht van het overleven in tijden van crisis. (Hoor je het relevantie-alarm loeien?) Niet dus, niets is minder waar. Eens Harold de fabriek bereikt, begint er immers een letterlijk doldwaas avontuur: niet echt geloofwaardig en bij momenten zelfs compleet absurd. Een verhaal dat een open geest vereist, en vooral het talent om te genieten van een overdosis fantasie. Het zou zonde zijn om meer te verklappen, aangezien de talrijke plotwendingen een attractie op zichzelf zijn.

Toegegeven: uiteindelijk gebeurt er wel heel erg veel, gaat het naar het einde toe allemaal wat té snel en stelt de grote conclusie ietwat teleur. Maar los daarvan is 'Ondergronds' een dolle, verrassende en heel amusante rit. Grappig, met sympathieke personages en vooral de juiste setting: een mysterieus eiland met daarop de fabriek, een verdachte villa en een verborgen ondergrondse wereld. Een setting die doet denken aan Neverland van Peter Pan. Niet omdat Harold er kan vliegen, als hij er maar genoeg in gelooft, maar omdat alles er zo mooi op elkaar afgestemd is. Een eiland waarbij alles gericht is op dat ultieme doel: het uitschakelen van Kapitein Haak, of de mysterieuze oerkracht vinden waar Harold naar zoekt. Enige voorwaarde is dat je de regels van het eiland moet aanvaarden. Geef je over, zoals Peter Pan. Denk niet te veel na en laat je leiden door het aangenaam snelle tempo waarin alles verteld wordt. We garanderen je een aangenaam lezen.

Wellicht zal menig volwassen striplezer dit te licht vinden of de strip een gebrek aan maturiteit verwijten. Het zal zo wel zijn. Wij vonden simpelweg dat we ons kostelijk geamuseerd hebben. Dat Mannaert en De Jaeger een schoon verhaal verteld hebben waarin de graphic-novel-gravitas het eens niet haalt van de pure en aanstekelijke fantasie. We vonden zelfs dat beide heren daarom een unieke plaats in (Belgische) stripwereldje verdienen. Chapeau daarvoor, drie sterren en een bank vooruit.

Details Strips
Auteur: Wauter Mannaert, Pierre De Jaeger
Copyright afbeeldingen: De Bezige Bij
Uitgever: Oog & Blik / De Bezige Bij
Jaar:
2011
Aantal pagina's:
104