Verschillende auteurs, 'Kleine helden'

Ontroerend goed

Wat deel uitmaakt van een groter geheel, is moeilijker op zich te beoordelen. Toch?

Neem nu deze strip: 'Kleine helden', gebaseerd op het nieuwe tv-programma van Vlaanderens belangrijkste (oorlogs)journalist Rudi Vranckx. Een strip samengesteld uit negen afzonderlijke verhaaltjes, gemaakt door de bachelor-studenten van de afdeling Beeldverhaal van het Sint-Lukas in Brussel.

Het jonge aanstormende talent kreeg de kans om Rudi Vranckx' dossiers in te kijken: feiten en beelden die hij maakte voor de Canvas-reportages. Vranckx gaat daarin op zoek naar gewone mensen in ongewone – om niet te zeggen onmenselijke – situaties: personen op Lampedusa – eenvoudige vissers die vluchtelingen uit de zee redden – of Israëlische soldaten die vragen stellen bij hun missies. Mensen waaruit de grote wereldproblematiek is opgemaakt, maar die zelden aan het woord komen. Hun visie, de oorlog en haar gevolgen gezien door hun ogen, dat is waar 'Kleine helden' over gaat.

Vranckx reisde de wereld af, op zoek naar deze mensen, de studenten in Brussel lazen, zagen wat hij deed en maakte, er korte stripverhaaltjes van. Die werden gebundeld in dit album. Elk verhaal focust zich – zoals de tv-reeks – op één persoon: zoals Domenico Calapino en Constantino Baratta, beiden van Lampedusa of Meron Estefanos, een in Zweden gevestigde Eritrese vluchtelinge, die vanuit haar nieuwe land aandacht vraagt voor haar lotgenoten. De studenten kozen hun verhaal en zetten het om in beelden: eigenzinnige tekeningen, experimentele sfeer. Alles gericht op die unieke, hoogstpersoonlijke visie.

Het resultaat is zonder meer boeiend. Zoals vaker bij een dergelijke showcase van nieuw talent, overheerst de grafische vernieuwingsdrang. Dit zijn geen doordeweekse strips, er wordt gezocht naar nieuwe visuele vormen: ruwe potloodtekeningen, vreemde pagina-indelingen, uitgekiende kleuren. Deze studenten zijn vrij, worden aangespoord nieuwe wegen te bewandelen. Het risico van een dergelijke jonge wolven-mentaliteit is dat vorm overheerst op inhoud. Doch, vergeet niet: dit zijn Rudi Vranckx-verhalen, dus met die inhoud zit het goed. De basis voor al dat experiment is oerdegelijk.

De beste verhaaltjes kruipen dan ook onherroepelijk onder je vel. Wat Luis Lambrechts doet met het visserverhaal – in puur eenvoudig potlood – is genadeloos en subtiel tegelijk. Rani de Prée vertelt het verhaal van de Eritrese vluchtelinge, haar nachtmerries in witte lijnen op een zwarte achtergrond zinderen na.

Eerlijk is eerlijk: niet elk verhaal is even intens. Je ziet de ambitie – de fascinerende, net iets te veel naar de rand opgeschoven kadrering van Lander Daniëls of de hermetische minimale sfeer van Alison Souffreau – maar je wordt minder geraakt. Je begrijpt het, je voelt het niet.

Maar eigenlijk willen we die kritiek niet geven. 'Kleine helden' lezen, is meer dan punten geven. Dit zijn studenten, maar wij geen leerkracht. Wat ze doen is op zijn minst een veelbelovend begin.

Bovendien maakt dit alles – de strip, de tv-reportages, maar ook de bijhorende site en het pas verschenen boek – deel uit van een oprechte drang. De verhalen vertellen van mensen die niet denken vanuit politieke afweging, maar vanuit gezond verstand en oprechte emotie. Verhalen die de wereld moet zien. Ervaring in tekeningen.

Dit alles maakt van 'Kleine helden' een van de meest oprechte, ontroerendste en must read-strips van het moment.

Details Strips
Auteur: Luis Lambrechts, Robin Sel, Alison Souffreau, Alec Herbert, Rani De Prée, Lander Daniëls, Annelies Wylleman, Nikita Naidofski, Ansgar Reul
Uitgeverij: Oogachtend
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
176