Stefan Brijs, 'Post voor mevrouw Bromley'

Nieuwe Brijs ontgoochelt niet

Stefan Brijs is terug. Zes jaar na zijn grote doorbraak met het magnifieke ‘De engelenmaker’ heeft de Limburger een nieuwe roman klaar. Na zo lang windstilte – in tussentijd verscheen van zijn hand enkel een essaybundel over de vroegere Turnhoutse schrijvers – waren de verwachtingen alvast hooggespannen bij de verschijning van zijn nieuwe boek ‘Post voor mevrouw Bromley’.

John Patterson is een intelligente jongeman. Ondanks zijn afkomst weet hij zich zodanig te bewijzen dat hij wordt toegelaten aan de universiteit, waar hij Engels wil studeren. Maar dan breekt de Grote Oorlog uit. John wordt onder druk gezet om zich vrijwillig op te geven om tegen de Duitsers te gaan strijden. Zelfs zijn beste vriend Martin laat zich rekruteren en steekt het kanaal over. John weet echter lange tijd voet bij stuk te houden tot enkele dramatische gebeurtenissen hem op andere gedachten brengen. Na een lange trainingsperiode wordt hij gestationeerd in Frankrijk, waar hij de bediende wordt van een luitenant. In eerste instantie blijkt dit een luizenbaantje te zijn. Maar niemand ontsnapt aan de waanzin van de oorlog.

Tijdens een van de schaarse vrije momenten besluit John naar Poperinge te trekken. Hij hoopt er meer te weten te komen over Martin, die er voor het laatst gesignaleerd werd. Na een erg ontspannende dag in de ‘grote’ stad leert een toevallige ontmoeting hem het gruwelijke lot kennen waar Martin aan ten prooi gevallen is.

Brijs heeft duidelijk zijn research gedaan. Hij geeft erg veel en gedetailleerde informatie over de levensomstandigheden aan het front. Op deze manier weet hij het verhaal tot leven te brengen. Ook zijn personages zijn erg sterk en herkenbaar uitgewerkt. De Grote Oorlog lijkt soms ontzettend dichtbij. Een andere troef zijn de ontelbare, maar steeds functionele literaire verwijzingen. Daarvoor komen een drietal personages aan het woord, elk geobsedeerd door de literatuur en de kracht van het woord. Zo ontpopt John zichzelf als een soort schrijver in zijn krampachtige pogingen om de gruwelijke werkelijkheid naar zijn hand te zetten.

‘Post voor mevrouw Bromley’ is een vlot geschreven roman, waar je als lezer aan verslingerd raakt. Brijs schrijft over vriendschap en gemis, verlangen en angst, heldenmoed en lafheid. Hij schetst een treffend beeld van de oorlogsomstandigheden en van de relaties tussen de soldaten en het thuisfront. Toch zijn er ook enkele pijnpunten aan te merken. Soms weet Brijs de lezer niet bij de zaak te houden en wil hij al te zeer het aangesneden thema verduidelijken. Dit zijn echter maar enkele kanttekeningen die ons niet verhinderen om Brijs nu al te noteren als kanshebber voor een heel aantal literaire prijzen.

Details Fictie
Auteur: Stefan Brijs
Copyright afbeeldingen: Atlas
Uitgever: Atlas
Jaar:
2011
Aantal pagina's:
511