Stefan Blommaert, 'De eeuw van Xi'

Een geïmporteerde kerstman uit Finland

Hoe weinig we weten over China werd duidelijk toen Xi Jinping in 2013 president werd. De krantenberichten en nieuwsjournaals raakten destijds niet verder dan een paar algemeenheden over zijn carrière. Het leeuwendeel van de berichtgeving werd destijds ingenomen door het feit dat zijn vrouw een voormalige zangeres was.

Stefan Blommaert onderneemt in dit boek een poging om het vizier iets scherper te stellen. In tien beknopte hoofdstukken brengt hij het verhaal van het hedendaagse China.

Hij koppelt daarbij een gedegen kennis aan persoonlijke indrukken uit zijn correspondentenbestaan in China. Hoe diep het gedachtegoed van de Communistische Partij doordringt in de bloedbaan van het dagelijkse leven, toont hij aan via het verhaal van Ren Xiaoyun. Een vuilnisman die gekozen is als afgevaardigde op het vijfjarige partijcongres. Terwijl hij de afvalcontainers leegschudt, debiteert hij:

'Ik moet de stem van het volk en van de gewone communisten aan de hoogste instanties laten horen. Ik zal de inhoud van het congres ook aan mensen doorgeven, ik heb een brugfunctie.'

Het beeld dat naar voren komt in 'De eeuw van Xi' is dat van een land dat poogt zich te onttrekken aan iedere culturele invloed van buitenaf, maar daar steeds minder in slaagt. Tekenend daarvoor is het hoofdstuk gewijd aan pers en internet. Blommaert brengt daarin het verhaal van assertieve sociale netwerkgebruikers die een kat- en muisspel spelen met de censuur.

Nog intrigerender is wat er zich afspeelt in de stad Mohe. Een gehucht dat zich gespecialiseerd heeft in alles wat enigszins naar Kerstmis ruikt. De geïmporteerde kerstman uit Finland merkt er op dat hij een rechtstreeks effect is van de globalisering.

'De eeuw van Xi' is degelijk vakwerk, maar dit boek komt pas echt tot leven wanneer Blommaert schrijft over zijn ervaringen. Wanneer hij bijvoorbeeld voor zijn Chinees rijbewijs een oogtest ondergaat, faalt hij in eerste instantie. Iemand in de rij fluistert hem toe dat hij een bril kan lenen bij de bloemenwinkel verderop in de straat. Wat hij doet en pardoes slaagt voor de test.

Dit is een werk voor iedereen die enigszins geïnteresseerd is in het verhaal van China achter de clichés.

 

Details Non-fictie
Uitgeverij: Polis
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
303