Ronald Giphart, 'Alle tijd'

Ronald IPA

Brouwerij Zes Vrienden. Zo hadden ze zich kunnen noemen. Zes vrienden, die allen in het eerste hoofdstuk aan ons worden voorgesteld, raken in Amerika geprikkeld door craft beers en experimenteren op het dak van hun studentenhuis in Utrecht met hun eigen brouwsels. Helaas blijkt de vriendengroep een vat vol interne spanningen en nog voor ze als bedrijf helemaal doorbreken verkopen ze de brouwerij.

‘Alle tijd’ is classic Giphart. Naast de zes protagonisten is een centrale rol weggelegd voor liefde, literatuur en levenslust. In deze vuistdikke roman overheerst het schrijf- en leesplezier waardoor de vierhonderd bladzijden lekker weglezen. En dat is een knap staaltje schrijfkunst. Want eenvoudig, oppervlakkig of voorspelbaar is het allemaal niet. ‘Alle tijd’ is een complexe, meerstemmige roman die de levens van zes personages op een meeslepende en geloofwaardige manier blootlegt.

Het minst voor de hand liggend is het vertelperspectief. In echte vriendschap is het collectief altijd meer dan de som der delen. En dat wordt in deze roman tussen de regels door voelbaar. ‘Wij’ is aan het woord zonder dat de verteller in de huid van één van de zes vrienden kruipt. Is het dan misschien de vriendschap zelf die het verhaal vertelt?  

De focus verschuift niet alleen tussen de verschillende leden van de vriendengroep, de vertelstem schippert ook in de tijd. Van het romantische brouwen op het dak van het studentenhuis met zicht op de Utrechtse Domtoren - het studentikoze Utrecht van de jaren 90 wordt op een heerlijke manier geschetst - tot een laatste rit naar Duitsland anno 2019. Van de tijd van VHS-banden en het mozaïekscherm op tv tot WhatsApp-berichten met aubergine-emoji’s.

‘Volgens sommige historici voltrekt negenennegentig procent van de geschiedenis zich niet op slagvelden of in paleizen en parlementen, maar gewoon bij mensen thuis aan de keukentafel.’ Gipharts grote verdienste is het samenbrengen met historische gebeurtenissen met de petites histoires van zijn personages. Het eerste vliegtuig mag zich dan net in het World Trade Center hebben geramd, de boodschap die één van de vrienden op datzelfde ogenblik via de telefoon te verwerken krijgt, komt voor hem vermoedelijk even hard aan.

Met ‘Alle Tijd’ heeft Ronald Giphart in eerste instantie een boek over vriendschap geschreven. Het is dan ook doorspekt met bestaande wijsheden en quotes over camaraderie, aangevuld met eigen inzichten en oneliners. Het is dan maar de vraag of vriendschap makkelijker of net moelijker is dan de liefde. Ach wat, in het universum van Ronald Giphart zijn beide een heerlijke puinzooi.   

‘Alle tijd’ smaakt als een karakterbier. Rijk en dorstlessend. Maar de echte literatuurliefhebber in ons blijft na het lezen van deze roman toch wat op zijn honger zitten. Copieus maar licht verteerbaar.

 

Details Fictie
Auteur: Ronald Giphart
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
416