Roderik Six, 'Volt'

Verbeelding aan de macht?

Roderik Six (1979) heeft duidelijk een patent op de letter V. Na 'Vloed' - zijn spectaculair debuut - volgde 'Val'. Nu is er 'Volt' zijn derde roman. Een allesbehalve klassiek verhaal dat zich afspeelt op een vreemd eiland, waar een bizar gezelschap de plak zwaait over de lokale bevolking.

'Volt' is geen verrassend nieuwe Six. Alweer staan de personages onder abnormaal zware druk, alsof ze elk moment uit elkaar dreigen te spatten.

Waren ze in 'Vloed' gevangen door het water, dan gaan ze nu gebukt onder een alles verschroeiende hitte. Hoofdpersonage is dit keer 'poortwachter' Duvall, een nietsontziende potentaat en controlefreak, ooit werkzaam in het financiële centrum van Londen. Vanuit zijn goed bewaakt hoofdkwartier - een glazen toren - houdt hij de touwtjes op een niet nader genoemd eiland, waar de inwoners slaven zijn, stevig in handen. Wel staat vast dat het tropisch eiland zich voor de kust van Zuid-Afrika bevindt. Een als gevolg van een natuurramp (?) vrij onherbergzaam gebied waar een elite zich heeft teruggetrokken.

Hoe het dagelijks leven er verloopt vernemen we via Duvall die door schimmige individuen is omringd. Er is Victor die in zijn lab aan een geheimzinnig serum werkt. Zal het Duvall van de totale ondergang redden?

'Niet pruilen man. Had je maar eerder moeten komen. Geef het serum een uurtje en dan ben je weer de oude.'

Net als Victor is Sebastian ook al zo'n vaag iemand. Een soort archivaris die op het eerste gezicht zinloze arbeid verricht.

'Ook hij werkt ondergronds, diep in de gangen en vertrekken die in aanleg zijn. Hij schuift steeds mee verder op, is altijd aan het verhuizen met in zijn kielzog zijn verzameling. Telkens laadt hij zijn kratten uit, telkens nagelt hij ze weer dicht, en van de gebroken latten laat hij pijlen maken.'

Het is in die stijl dat Six volgens traditioneel postmodernistisch recept alles, in een subliem beschreven setting, naar de ondergang van Duvall laat evolueren. Wie eerder werk van hem heeft gelezen, weet dat ook in 'Volt' een lineair verhaal met een klassieke plot ver weg is. Deze roman moet het vooral hebben van een origineel taalgebruik en sfeerschepping, waarin zijn leermeester Peter Verhelst hem is voorgegaan, dan van een stevige inhoud.

Hoe vlot hij ook de pen hanteert af en toe bezondigt Six zich aan het etaleren van 'kijk eens wat ik allemaal kan' en helaas ook enkele storende taalfouten.

 

Details Fictie
Uitgeverij: Prometheus
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
240