Rob Waumans, 'De nacht van Lolita'

Simpele complexiteit

Luc Franzen is schrijver. Hij werkt aan 'De nacht van Lolita', toevallig ook de titel van de tweede roman van Rob Waumans. Volg je nog? Een verhaal over een schrijver die aan een boek werkt met dezelfde titel als die van de auteur. De roman van Waumans is af. Om te weten of die van Franzen ook af is, raden we vooral aan het boek te lezen. 

We maken kennis met Luc Franzen in verschillende fasen van zijn leven: die van nostalgische terugblikker en die van opgroeiende, onzekere en verliefde jongeman. Beiden hebben één duidelijk kenmerk gemeenschappelijk: ze staan zoekend in het leven. Rob Waumans is erin geslaagd om die zoektocht wonderwel te vertalen op papier, al duurde het een tijd voor we op dreef waren in het verhaal. 

De eerste paar hoofdstukken is het vooral wachten. Wachten tot het verhaal eindelijk zou beginnen, al zaten we er al middenin. Pas toen we pakweg in de helft van de roman waren, had Luc Franzen (die het verhaal vertelt) onze volle aandacht en groeide onze sympathie voor zijn slungelige zelf. De ontwikkeling in zijn queeste naar liefde, eigenwaarde, vriendschap en erkenning als schrijver sluipt met mondjesmaat binnen. 

Waumans schrijft zeer in detail, soms tot vervelens toe. Door banale details uit te schrijven verdwijnt soms het plezier om je eigen fantasie als lezer aan het werk te zetten. Daartegenover is Waumans' stijl ook wel boeiend: het leven van alledag legt hij onder de loep en dat schept verwondering. Hij slaagt er ook in om de lezer in de greep te houden: sommige hoofdstukken eindigen met een cliffhanger waardoor verder lezen onvermijdelijk is. Op een aantal vragen krijgen we geen letterlijk antwoord maar kan je het wel afleiden uit het verhaal. Dat maakt dat 'De nacht van Lolita' geen hapklare brok is. 

In het eerste deel van het boek is het duidelijk in welke fase van Franzens leven we ons bevinden. Zijn ontluikende liefde met Lou enerzijds en zijn frustraties als gedesillusioneerde schrijver anderzijds zijn de rode draad. Bij het verstrijken van het boek springt Waumans guller om met de tijdssprongen. Alles loopt wat door elkaar heen. Luc-in-het-Lou-tijdperk en Luc-de-melancholische-caféganger zijn één, de tand des tijds vervaagt de verschillende gedaantes van het hoofdpersonage. Niet erg overigens, op dat moment zit je al zo in het verhaal dat je Luc al echt kent en dus moeiteloos kunt tijdreizen. Dat is het voordeel van het grondig uitwerken van je protagonist: de gedetailleerde beschrijvingen wekken affectie op, soms medelijden verwikkeld met een tikkeltje verachting. 

'De nacht van Lolita' zal voor ons niet het boek van het jaar zijn. Maar toch blijf het nazinderen. Het fascinerende aan deze roman is dat het zowel simpel als complex is, op meerdere gebieden. En dat op zich is al voldoende om het een kans te geven.

Details Fictie
Auteur: Rob Waumans
Uitgeverij: Atlas Contact
Jaar:
2013
Aantal pagina's:
220