Remco Campert, 'Campert kiest'

Poëzie om de dag door te komen

Van september 2016 tot februari 2018 schreef Nederlands dichter Remco Campert elke week een column over een gedicht in de Volkskrant. Die gedichten kwamen oorspronkelijk uit de hoofden van schrijvers die Campert wisten te treffen. In dit opzicht weerspiegelt 'Campert Kiest', het resultaat van bladeren in honderden poëziebundels, een uiterst persoonlijke keuze. Campert pretendeert dan ook nergens een klassieke anthologie te hebben samengesteld. Het is veeleer een verzameling gedichten waarmee hij zich volkomen vrijblijvend identificeert. 

Tussen talloze bekende dichters duiken af en toe ook minder vertrouwde namen op. Zo neemt Campert twee gedichten van Wim Brands, de presentator van 'VPRO Boeken', op in zijn verzameling. Anderzijds betrekt hij het werk van Antwerps dichter Gust Gils wiens literaire impact nog steeds zwaar onderschat wordt. Gils herinnert Campert immers met 'Gedeeltelijk portret van dichteres' aan zijn huwelijk met kunstenares Fritzi Harmsen van Beek. 'Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik vier keer getrouwd ben geweest. Alleen mijn vierde huwelijk is blijvend. Ik was trouwlustig omdat ik dacht dat trouwen houwen was (...) Dat alles bleek een vergissing te zijn', aldus Campert. 

Is hij op zoek naar weerbare poëzie? Dan strandt hij bij schrijfster Saskia De Jong. De problematiek van hedendaagse vluchtelingen doet hem naar 'Vluchteling' van Nederlands dichter (en vertaler) Job Degenaar grijpen. Niet bepaald populaire namen die gelukkig worden gecombineerd met W.B. Yeats, Bertolt Brecht, Paul Van Ostaijen Cees Nooteboom, Gerrit Kouwenaar, Anton Korteweg, J. Bernelf en zelfs Leonard Cohen die Degenaar ooit vertaalde. 

'Campert kiest, 'Gedichten kiezen Remco Campert' is meer het resultaat van een bewonderaar van goede en verstaanbare poëzie dan het werk van een klassieke bloemlezer. Voor Campert is poëzie zuurstof, net als woorden even levensnoodzakelijk zijn. Zelfs als het formuleren minder goed lukt:

 

GEMOMPEL

 

Hoe duidelijker ik 't wil zeggen

hoe slechter ik uit mijn woorden kom

 

dit lijkt me een typisch verschijnsel

van het een of ander.

 

Remco Campert