Régis Loisel, 'Mickey Mouse - Zombokoffie'

verademing

We horen het onze docenten nog zeggen in de lerarenopleiding: gebruik geen Mickey Mouse, Donald Duck en co bij je lessen, kinderen worden al genoeg volgestampt met die brol. Weg met de Disneyficatie! In onze oren klonk het vooral als dictatoriaal gezwets, maar achteraf gezien hadden ze toch ergens een punt. We kunnen Disney eigenlijk beschouwen als de ideale schoonzoon: alles loopt perfect binnen de lijntjes. Of toch bijna alles. Soms krijgen we een uitschieter van het Marvel- of Star Wars-universum wat round characters betreft, maar Mickey, die zal nooit schelmenstreken uithalen of iemand doden.

'Zombokoffie' speelt zich af tijdens de jaren 1930. Mickey en zijn kompanen wereken tegen een prikje voor Rock Füller - een verwijzing naar Rockefeller: één der invloedrijkste Amerikanen ooit. Klinkt dit zwaar? Misschien wel, maar gelukkig is het niet altijd zware kost. Loisel voelt zich niet te beroerd om het verhaal met uiterst vermakelijke slapstick-jokes op te leuken - wat de strip  lichter verteerbaar maakt, en zo genietbaar voor alle leeftijden. De jeugd zal dit avontuur met plezier lezen - de volwassenen kunnen zich optrekken aan de talrijke metaforen.

En of Mickey Mouse in deze strip nog altijd de brave muis is van weleer? Het feit dat Régis Loisel, een tekenaar die toch bekend staat voor zijn meer adult-oriented avonturen, de pen hanteert, deed ons hopen. En... hij stelt niet teleur. Zelfs een icoon als Mickey Mouse geeft hij zijn eigen, uiterst eigenzinnige interpretatie mee. Mickey Mouse, door de ogen van Loisel, is ronder, beter uitgewerkt, ruwer.

Loisel gooit onze illusie omver dat Diseny altijd braafjes is. 'Zombokoffie' is 'ne goeie', geloof ons maar.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Régis Loisel
Inkleuring: Régis Loisel
uitgeverij: Ballon Media, Glénat