Pieter Waterdrinker, 'Een dame in Kislovodsk'

Een couplet zingen met J.M.A. Biesheuvel

Na de romans 'Poubelle' en 'Tsjaikovskistraat 40' publiceert Pieter Waterdrinker (1961) nu de verhalenbundel 'Een dame in Kislovodsk'. Vijfentwintig verhalen waarvan sommige al eerder werden gepubliceerd in tijdschriften.

Pieter Waterdrinker is een Nederlandse journalist die het liefst als schrijver door het leven zou gaan. Omdat er nu eenmaal brood op de plank moet komen, combineert hij het schrijven met journalistiek. Zo brengt hij vanuit Moskou als correspondent verslag uit over de Russische samenleving. Dat leidt ertoe dat in heel wat verhalen, waarin hij als hoofdpersonage figureert, het onderscheid tussen fictie en non-fictie behoorlijk vaag is. 

Het minst overtuigend zijn de ontmoetingen met de nazaten van dode schrijvers. Zo laat hij de zoon van Nabokov het boek 'Pnin' signeren, en voert hij de achterachterkleindochter van Tolstoj op, of stopt hij de achterachterkleinzoon van Dostojevski enkele roebels toe, omdat hij financieel aan de grond zit. Meeslepend is dan weer een vertelling waarin hij door toedoen van de assistent-trainer van Zenit St-Petersburg, de onbenaderbare Dick Advocaat te pakken krijgt. Op zijn best is hij in 'Een samenzwering op Rhodos'. Het ik-personage belandt er in een VIP-entourage, wordt er op zijn wenken bediend, tot blijkt dat de Russische KGB hem als potentiële agent wil testen.

Een gevoelige snaar wordt bespeeld in 'Zingen met Biesheuvel'. Waterdrinker is namelijk een hevige fan van J.M.A. Biesheuvels oeuvre, dusdanig zelfs dat hij een vriend vraagt zijn roman 'Liebmans ring' in diens brievenbus te deponeren. Met de Aurora Express onderweg van Sint-Petersburg naar Moskou wordt hij plotseling gebeld door Eva Gütlich, de vrouw van Biesheuvel. Ze meldt hem dat het niet zo best gaat met haar man. Daar gaat zijn droom om ooit met hem enkele coupletten van Schubert of Brecht te zingen. 'Ik wilde slechts laten weten dat ik zonder het werk van uw man vermoedelijk nooit zelf was gaan schrijven. (...) Ik verzocht haar of zij haar man van mij de hartelijke groeten wilde doen.'

Een totaal ander register wordt opengetrokken in 'De goudmaker van Soezdal', al was het maar omwille van een tot de verbeelding sprekend decor. De auteur is er gelogeerd in een klooster dat als hotel dienst doet. Hij belandt er na verloop van tijd bij een geheimzinnige goedzoeker, die uiteindelijk een illegale wodkastoker blijkt te zijn.

'Een dame in Kislovodsk' is een veelzijdige verhalenbundel waarin een beeld wordt geschetst van een land dat elke dag blijft verbazen. Wie dit boek uit heeft, ontkomt niet aan de indruk dat Pieter Waterdrinker met de jaren aanzienlijk beter is geworden. Het is uitkijken naar wat de man nog allemaal in de pen heeft zitten.

Details Fictie
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
416