Pieter De Poortere, ‘Super Mickey’

Alweer een hommage rijker

De hommagealbums van Disney beginnen talrijker te worden. Denk maar aan Tébo’s ‘De jeugd van Mickey’ of Loisels ‘Zombokoffie’. Ook ‘Horrifikland’ of ‘Mickey door de eeuwen heen’ horen thuis in dit rijtje van odes. Ook Pieter De Poortere doet, als eerste Vlaamse auteur, zijn duit in het zakje. In het Frans tekende hij al mee in ‘Mickey All Stars’, waar verschillende scenaristen en tekenaars hulde brengen aan Disney’s bekendste muis.

Goofy krijgt superkrachten door wonderbaarlijke pindanoten. Zo volbrengt hij heel wat taken die niet veel krachten vereisen: de wc ontstoppen, een kat uit de boom redden… tot Boris Boef uit de gevangenis ontsnapt en met zijn kompanen de boel wil belazeren. Dan is het nodig dat Goofy redding brengt… tot hij verkouden wordt en Mickey moet invallen, die geen superkrachten heeft. Kortom: een leuk verhaaltje met hier en daar een spelletje, een zoekplaat en sterke humor. En dat zonder tekst, en laat tekstloze verhaaltjes juist Pieter De Poorteres grootste troef zijn. Veel vertaalwerk was dus niet nodig, maar toch heeft het even geduurd voor de Nederlandse versie verscheen ten opzichte van de Franse.

Wie Boerke zegt, zegt meteen stoute, gewaagde humor. Dit is hier niet helemaal het geval, want geef toe; Disney is er voor jong en oud. Wel zien we zijn gekende tekenstijl, kaderkeuze en een ietwat donkere inkleuring waardoor we meteen zijn naam op de tekeningen kunnen kleven.

Kortom: De Poortere levert een aardig Disney-waardig verhaal af waar je doorheen zoeft, net zoals Goofy's kont wanneer hij zijn bonen naar binnen speelde.

 

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Pieter de Poortere
Uitgeverij: Ballon Media, Glénat
Jaar:
2019