Peter Van Dyck, 'Watskeburt, lage landen'

De geschiedenis van het lied voor u uitgespit.

Nu Radio 1 al enkele jaren een grensoverschrijdende hitparade rond het Nederlandstalige lied presenteert, mag er eindelijk ook een mooi stukje literatuur aan gewijd worden. Journalist en muziekfanaat Peter Van Dyck neemt ons in ‘Watskeburt, Lage Landen?’ doorheen de geweldige geschiedenis van de diverse takken van het Nederlandstalige lied. 

Dat Van Dyck niet over één nacht ijs is gegaan merk je aan de indrukwekkende indeling alleen al. Het eerste hoofdstuk ‘Volkzangers’ vindt zijn oorsprong in de oorlogsperiode, en loopt via een injectie popmuziek door tot de Bob Dylan-adepten. Interviews met Boudewijn de Groot en Guido Belcanto illustreren het verhaal van de volkszangers dat naadloos overloopt in het volgende hoofdstuk ‘Chansonniers en cabaretiers’ dat dan weer van Shaffy langs Christy naar Van Vliet kronkelt om via Drs. P. en Urbanus bij Hauser Orkater te eindigen. De opsomming is lang, maar elk verhaal wordt dermate uitgespit dat je niet eens de artiesten moet hebben gekend om je er iets bij voor te stellen. 

De meest interessante noemer is volgens ons het hoofdstuk ‘Polderrockers’ waar de heren van Normaal opduiken naast Peter Koelewijn, de Brassers, Hugo Matthysen, Fleddy Melculy of Helmut Lotti. Een rare combinatie horen we u peinzen, maar als je het leest en hoort klopt het wel. En dankzij de uitgebreide Spotify-playlist die Peter Van Dyck aan het boek koppelde kan je al dat moois gewoonweg bingeluisteren terwijl je leest. Eerlijk is eerlijk, bij ons staat die playlist meer dan eens per week te draaien, al was het maar om af en toe een keer mee te brullen met André Hazes. Rick de Leeuw en Raymond laten in de ‘Polderrockers’-interviews in hun ziel kijken.

De hitfabrieken van K3 en Clouseau zitten in het hoofdstuk ‘Popmelomanen’ vervat, waar Henny Vrienten even de puntjes op de i zet. ‘Het liedje is de baas. Altijd!’ Als iemand als Vrienten dat zegt, dan luister je!

‘Nieuwe meisjes’ van dienst zijn onder meer Roosbeef en Eefje de Visser, terwijl de ‘Kosmopolieten’ Rocco Granata, Stef Bos, Bart Peeters en Dirk Van Esbroeck in de schijnwerpers zetten.

De recentste song zitten echter in het laatste hoofdstuk ‘Speelvogels & Hiphoppers’ waar ronkende namen als STIKSTOF, Slongs, Bazart of Spinvis de dienst uitmaken. 

Voor elke naam die we per hoofdstuk aanhaalden kan je er telkens nog een twintigtal andere opsommen, maar wees gerust, die staan óók in ‘Watskeburt, lage landen’.  Deze lekker dikke pil is hét uitgelezen boek voor donkere herfst-en winteravonden. Een absolute aanrader voor liefhebbers van Nederlandstalige muziek, of het nu pop, rock, hiphop of kleinkunst is. De paadjes die van het ene naar het andere hoofdstuk kronkelen zijn plezier om langs te verdwalen. 

Details Non-fictie
:
Jaar:
2019