Pascal Jousselin, 'Onklopbaar 2: Jouw lokale superheld'

Onklopbare combinatie van humor en vernuft.

Alhoewel Pascal Jousselin als sinds 2000 striptekenaar is, was hij tot voor kort een nobele onbekende in Vlaanderen. Totdat uitgeverij Dupuis besloot om zijn superheld Onklopbaar ook uit te geven in het Nederlands (met voorpublicatie in het Hollands stripblad Eppo). Jousselin en zijn nerdy hoofdfiguur werden met open armen ontvangen door stripliefhebbers op zoek naar nieuwe, leuke humor in het post-Cauvin-tijdperk. Het enige wat een grote verkoop tegenhoudt, is de duurdere, harde kaftuitgave. De normaalste zaak in Frankrijk, maar in Vlaanderen valt dit toch moeilijk voor een humorstrip.

Onklopbaar is een originele held wiens superkracht is dat hij door stripkaders kan kijken en bewegen. De andere strippersonages kunnen dit niet en zijn dan ook stomverbaasd als hij een kat hoog in de boom, oppakt door zich te bukken en ze uit het plaatje er onder te plukken. Het spelen met kaders is niet een nieuwe gimmick, maar het is wel de eerste keer dat een auteur er een hele strip rond bouwt. In het eerste deel dacht je nog dat het snel zou vervelen na een paar pagina’s, maar Jousselin wist steeds inventiever met het gegeven om te gaan en net toen je dacht dat het op was, introduceert hij nieuwe personages met nieuwe krachten die je terug met verbazing slagen.

De vraag was of de inventieve stripmaker zijn kunde met een tweede album kon bevestigen. Het antwoord is volmondig ja omdat Onklopbaar op meer steunt dan louter de basisgimmick. De achtergronden zijn erg schematisch, maar dat helpt om niet af te leiden van het verhaal waarin de personages en hun eigenaardige fratsen het belangrijkste zijn. Maar de Fransman kan wel degelijk tekenen. Zijn karakters ogen niet alleen mooi, ze bewegen ook fantastisch. En wat zo belangrijk is bij humor, het ritme zit ook voortdurend goed.

Zoals gezegd heeft Onklopbaar meer te bieden dan de gimmick, mede dankzij de vele nevenfiguren die in tegenstelling tot de wat saaie held, werkelijk tot leven komen. Zo heb je de sullige wannebe hero 2D die geen last heeft van perspectief, de superboef Grappenmaker die dwars door pagina’s kan lopen of de ijverige politieman Jean-Pierre die een bewonderaar is.

In dit tweede deel heb je ook nog enkele gagplaten, maar er zitten ook wat langere verhalen tussen waar Jousselin duidelijk laat zien dat hij veel in zijn mars heeft. Soms wordt het wat te ingewikkeld zoals bij de geheimzinnige dame die achterstevoren leeft, maar wat puzzelen en nadenken kan ook best leuk zijn.

Hopelijk blijft Onklopbaar door kaders breken en het zou niet slecht zijn van uitgeverij Dupuis om ook een slappe kaft uit te brengen zodat het grote publiek kan kennismaken met deze nieuwe superheld van de humor. Onklopbare oplagecijfers zullen zijn deel zijn!

 

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Pascal Jousselin
Kleuren: Laurence Croix
Uitgeverij: Dupuis
Jaar:
2020
Aantal pagina's:
48