Olivier Pont, 'Ontboezemingen'

Met de borsten bloot

Noch voor mannen, noch voor vrouwen is het vandaag eenvoudig om de juiste toon te vinden in het debat voor gelijke rechten - een debat dat nog steeds noodzakelijk is. Want we komen dan wel van ver, de kloof tussen beide seksen is nog steeds niet helemaal gedicht. We moeten dus op diezelfde nagel blijven slaan, hoeveel pijn onze armen ook moge doen. Tegelijkertijd doet zich een zeer vreemde evolutie voor. Eentje waarbij de tenen van debaters opmerkelijk langer zijn geworden, waardoor je altijd wel op die van iemand trapt. Eén verkeerd woord – hoe goedbedoeld ook – en je bent de risee van het wereldwijde web. Met een bang hartje beginnen we dan ook aan de recensie van ‘Ontboezemingen’. Een boek over borsten, verstript door een man en bij deze ook gerecenseerd door een man: dat wordt eierschalen lopen.

Alvast geen kwaad woord over auteur Olivier Pont. Hij brengt met ‘Ontboezemingen’ een ode aan de vrouw. Hij laat er zeven aan het woord in deze strip in evenveel kortverhalen. Telkens spelen hun borsten op de een of andere manier de hoofdrol. Er is lingerieverkoopster Fleur die andere vrouwen helpt bij hun zoektocht naar het juiste stukje nachtkledij. Of de Afrikaanse Elikya die geen zin heeft om uitgehuwelijkt te worden. En de Rubensiaanse Sylvia die op een wel heel bijzondere manier wraak wil nemen op haar overspelige man. Pont bespeelt veel verschillende registers. Toch zijn zeven verhalen op dik honderd pagina’s wat teveel van het goede. Waren het er wat minder, dan had de toon van de verhalen waarschijnlijk vaker juist gezeten.

Het verhaal van Chloë toont nog het best aan wat er precies schort aan de toon van ‘Ontboezemingen’. Chloë kreeg van Moeder Natuur niet meteen de grootste borsten toebedeeld. Voor een pubermeisje zijn zwemlessen dan niet meteen de hemel op aarde. Zeker niet wanneer andere klasgenoten duidelijk wel dat maatje meer hebben. Munitie genoeg om raak te schieten, want herkenbaar voor veel opgroeiende jeugd met een lichaam waarin ze zich niet thuis voelen. Maar de ontknoping van dit verhaal doet wenkbrauwen fronsen. Na de zwemles komt Chloë oog in oog te staan met de hunk van de klas. Deze geeft geen moer om ‘de juiste’ borstomtrek en ‘beloont’ Chloë dan ook met een potje ruige, betekenisloze kleedkamerseks. Dat blijkt te volstaan om haar zelfvertrouwen een boost te geven. Noem ons sceptisch, maar dat lijkt ons wat al te eenvoudig.

Of moeten we naar het woord oppervlakkig grijpen? Want dat zijn de eendimensionale protagonisten zeker. Om nog te zwijgen van eventuele nevenpersonages waarbij vooral de mannen er karig vanaf komen. Wij zijn heus niet allemaal overspelige klootzakken die vinden dat voor cupmaten het ware alfabet pas begint bij de letter C. Of stapte Pont nu net op onze lange tenen? Wij vinden van niet. Want niet alleen voor de man haalt Pont heel wat clichés uit de kast, dat geldt ook voor bijna alle vrouwen en zelfs hun ‘ontboezemingen’.

Olivier Pont is een kundig tekenaar, maar had zijn scenario best aan iemand anders uitbesteed. Niet dat hij in deze strip helemaal met de billen bloot gaat. Er zitten aardige stukjes in, maar door zeven kortverhalen op zo weinig pagina’s samen te ballen, schurkt Pont enkel tegen de oppervlakte aan.

Details Strips
Auteur: Olivier Pont
Uitgeverij: Dargaud
Jaar:
2015
Aantal pagina's:
116