Nele Reymen, Mangat

Platte opvolger

De eerste zin van een boek is iets wat ons al altijd geïntrigeerd heeft. In dit geval is de openingszin een onomwonden toonzetter voor de rest van 'Mangat': 'Mannen vinden het prettig als een vrouw op hun gezicht gaat zitten, met ontblote inboedel en al.' (Om te volgen met: 'Dat heb ik zelf nooit beweerd. Ik heb het slechts ergens gehoord, uit de mond van een man.') De mannelijke helft van de bevolking is nu misschien al getriggerd om het boek ter hand te nemen, of misschien net integendeel. In ieder geval is 'Mangat' niet voor watjes. A dirty mind is a joy forever, moet Reymen gedacht hebben.

'Mangat' is het tweede boek van Nele Reymen, na 'Kit met peren'. In haar eerste roman was Kit het stoere, stoutmoedige hoofdpersonage. Deze keer is dat Lex, die samen met haar vriendin Ali (Nathalie voor de niet-vrienden) grenzen en mannen aftast. Lex deinst niet terug voor een hardleerse aanpak van het mannelijke geslacht (na het dumpen van haar veel te saaie vriend die haar kennelijk toch nog bezig houdt) en Ali is uit op wraak nadat ze te weten gekomen is dat haar lief haar bedriegt. Qua clichés de nagel op de kop dus, maar wij hebben er niet minder om gelachen.

De manier van schrijven van Reymen is al even grof als de handelingen van haar hoofdpersonage: boordevol fantasie maar af en toe ronduit plat, waardoor plaatsvervangende schaamte voor het hoofdpersonage ons soms niet vreemd was. Het bezoek van couchsurfer Mario, een veel te foute schuimparty die uit de hand loopt ... ‘Mangat' leest als een goed geoliede trein met strakke, geen al te lange zinnen en gevatte dialogen.

Er zitten best grappige verhaallijnen in het boek. Zo is er het wat-is-het-ergste-dilemma dat Lex en Ali zichzelf voorleggen en de intrigerende cactus voor het raam van overbuur Lars. Of de telefonische enquêtes waarbij Lex iemand willekeurig opbelt onder het mom van een onderzoek. Het levert leuke passages op die soms wat vergezocht, maar meestal wel vermakelijk zijn. Maar het blijft wel bij gimmicks. Een echt verhaal met een spanningsboog en een ingenieus uitgewerkte plot is ‘Mangat' niet. Hoogstens een geestig beschreven fase uit het leven van het rebelse hoofdpersonage. Maar veel meer moet dat soms niet zijn.

 

Details Fictie
Auteur: Nele Reymen
Copyright afbeeldingen: Manteau
Uitgever: Manteau
Jaar:
2011
Aantal pagina's:
199