Miles Hyman & Jean-Luc Fromental, ‘De Praagse Coup’

Lectuur voor bij het haardvuur

Wat een spannend leven moet de Britse auteur Graham Greene hebben gehad. Naast een gefêteerd schrijver - zijn oeuvre is indrukwekkend divers - was Greene ook agent voor de Britse inlichtingendienst, kort na WO II. Het is die periode die de basis vormt van ‘De Praagse Coup’, een nieuwe episode in de 'Vrije vlucht'-reeks. Scenarist Jean-Luc Fromental verzon een ingenieus spionageverhaal, met Greene zelve in de hoofdrol.

Laten we meteen het grootste gebrek van deze one-shot noemen: zonder een beetje voorkennis is ‘De Praagse Coup’ een pak minder entertainend. Wie nog nooit gehoord heeft van ‘The third man’, mist de vele knipogen naar de roman van Greene - en de legendarische verfilming met een dreigende Orson Welles als een van de protagonisten.

Nu, als je het boek / de film niet kent, overtuigt ‘De Praagse Coup’ gelukkig nog altijd. De in schaduwen en dreigend grijs gehulde tekeningen van Miles Hyman - die ons al eerder wist te charmeren met de verstripping van ‘De zwarte Dahlia’ - passen wederom perfect bij het film noir-sfeertje van de stad Wenen in 1948. De ietwat houterige personages staan deze keer wat meer haaks op een scenario dat het vooral moet hebben van spanning en actie aan een rotvaart.

Neemt allemaal niet weg dat Fromentals bedenksel om van te smullen is. In ‘De Praagse Coup’ volgen we Graham Greene in een Wenen - waarom dit boek niet ‘De Weense Coup’ heet, kom je pas te weten aan het einde - dat na de Tweede Wereldoorlog het strijdtoneel is van de verschillende geallieerde grootmachten. Samen met een actrice, de bevallige Miss Montagu, wil Greene inspiratie opdoen voor ‘The third man’. Dat blijkt al gauw een dekmantel te zijn: de auteur is op zoek naar iets anders.

Wat vreemd genoeg nog voor de meeste spanning zorgt, is de commentaarstem van Miss Montagu. Als hoogbejaarde blikt ze terug op deze hele saga en het zijn haar bedenkingen en twijfels die voor constante spanningsboog zorgen. Gooi daar nog wat dubbelagenten en ex-nazi’s tegenaan en je hebt alle ingrediënten in huis voor een degelijke, klassieke spionagethriller.  

‘De Praagse Coup’ is geen 'Vrije Vlucht' grand cru. Wie in dit barre weer nog lekker vlot weg lezende lectuur voor bij het haardvuur zoekt, is bij Hyman en Fromental wel aan het juiste adres.  

Details Strips
Tekeningen: Miles Hyman
Scenario: Jean-Luc Fromental
Uitgeverij: Dupuis
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
96