Maarten Asscher, 'Een huis in Engeland'

Een jongetje in de tuin van Eden

Zijn verhalen, novellen en essays buiten beschouwing gelaten is, na de fel geprezen roman 'Het uur en de dag', 'Een huis in Engeland' de tweede van Maarten Asscher (°1957). Terugblik van iemand die een jongetje wilde blijven.

Het uitgangspunt van Asscher is eenvoudig: een beschrijving van het huis van zijn grootouders - Oa en Oma Roosje - in Kew (Engeland), waar hij als jongetje in de jaren zestig en zeventig tijdens de  zomervakanties logeerde. Tijdens vele slapeloze nachten herinnert de ik-verteller zich de woning.

Van wat aan de muren hangt, een houten boekenkast waarin de Encyclopaedia Britannica past, een stilleven in de zitkamer tot de garage waar allerlei dingen hangen of liggen die vies mogen worden. Niets ontgaat hem. Het is alsof hij het indertijd allemaal heeft gefotografeerd. Om het allemaal nog levendiger te maken zijn er de minutieus beschreven uitstappen met Oa en Oma Roosje met de donkerblauwe Rover Coupé naar Linsbury, Brighton of Bekonscot, een Engels Madurodam.

'De Rover, door Oa onlangs nog in de was gezet en met een zachte doek glimmend opgewreven, vervoert ons jaar in jaar uit op allerlei uitstapjes.'

Melancholie van een vervlogen tijd, beelden van een jongetje dat vol bewondering naar zijn grootouders kijkt en zich nauwelijks afvraagt waarom ze in Engeland wonen. De waarheid komt pas aan het licht wanneer Asscher - alias het jongetje  - de slapeloze oudere ik-verteller laat uitzoeken wat gedurende de Tweede Wereldoorlog precies is gebeurd. Zo blijkt dat zijn grootouders na deportatie, via Westerbork, naar het oosten ternauwernood aan de moord op de joden zijn ontsnapt. Een schrijnend gebeuren waarover in Kew met geen woord wordt gerept.

'Daarom is het des te pijnlijker dat er in dit paradijs, uit deze prachtige tuin van Eden, al die tijd een slang rondkroop die zijn geheim als een gif in zich meedroeg. Wie er al van wist, ik niet, al had ik door de jaren heen wel losse opmerkingen gehoord waaruit ik mogelijke verhalen had gesponnen.'

'Een huis in Engeland' is het verhaal van een jongetje dat zich, niet bewust van het oorlogsverleden van zijn grootouders, vastklampt aan zijn arcadische vakanties in Engeland. Een stilistisch sterke roman, vol uitvoerige beschrijvingen en heerlijk deinende zinnen.

 

Details Fictie
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar:
2020
Aantal pagina's:
239