Luc De Vos & Dave Warnier, '39-45: De Tweede Wereldoorlog'

De autarchische droom van Hitler

Er komt kennelijk geen einde aan de stroom boeken over de Tweede Wereldoorlog. Talloze publicaties over deze uiterst destructieve en tragische gebeurtenis uit de geschiedenis zijn doorgaans vanuit een internationale context geschreven. Met 'De Tweede Wereldoorlog' – een herwerking van hun gelijknamig werk dat in 2004 is verschenen – focussen professor De Vos en kapitein-commandant Warnier niet alleen over de oorzaken van deze wereldoorlog, maar evenzeer op wat de Duitse bezetting voor België heeft betekend.

Het ontstaan van WOII heeft alles te maken met de figuur van Adolf Hitler en de opkomst en het succes van de NSDAP, een fascistische politieke partij. Na zijn nederlaag in 1932 tijdens de Duitse presidentsverkiezingen wint Hitler de daaropvolgende parlementsverkiezingen en wordt in 1933 Rijkskanselier. Vrijwel meteen voert hij een agressieve koers en verlaat Duitsland de Volkenbond. Vier jaar later bestaat er geen twijfel meer over: Hitler wil voor het Duitse 'ras' economische autarchie door het continent te veroveren.

Na de inval in Polen in september 1939 verklaren Frankrijk en Groot-Brittannië de oorlog aan Duitsland. In België neemt koning Leopold III het bevel van de troepen op zich, terwijl strijdkrachten zich tegenover de Duitse grens opstellen. Als Duitsland op 10 mei 1940 België aanvalt, blijken het Albertkanaal en het fort van Eben-Email als verdedigingsgordel een foute keuze te zijn geweest.

De capitulatie van het Belgisch leger, na amper achttien dagen strijd, bezorgt het land een enorme kater. Toch was de bevolking opgelucht omdat er een einde kwam aan een toestand van grote onzekerheid, ofschoon het nog zou duren tot 1944 alvorens het grondgebied zou worden bevrijd.

Tot in detail besteden beide auteurs vervolgens aandacht aan de oorlogssituatie in de Balkan, het Verre Oosten, de Stille Oceaan, het Oostfront, de landing in Normandië en de Ardennenslag. Dat alles ruim geïllustreerd met zeldzame foto's, kaarten van de diverse fronten en statistieken van omgekomen burgers en militairen.

Wat dit uiterst gedocumenteerd en lijvig boek – ruim 439 pagina's – van andere publicaties onderscheidt, is dat de auteurs klassieke thema's als verzet, collaboratie  en genocide aanvullen met het militair gebeuren dat zich op Belgisch grondgebied afspeelt. Dat Luc De Vos en Dave Warnier daarbij geen harde uitspraken schuwen, siert alleen maar hun engagement.

Details Non-fictie
Uitgeverij: Sterck & De Vreese
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
439