Koen De Cauter, 'Flarden'

Hartverwarmende autobiografie van Koen de Cauter

'Hoe gaat het met uw zoon?

Hij wil muzikant worden.

Tiens, ‘t is nochtans genen dommerik.'


Met dit prachtige citaat op de achterflap word je in de wereld van Koen De Cauter getrokken. De Cauter wordt in 1950 geboren te Roeselare, op de naamdag van Sint-Cecilia. Of de patroonheilige er voor iets tussen zat dat De Cauter gebeten werd door het muziekvirus dat hem nooit meer zou loslaten, krijg je in ‘Flarden’ niet te horen, al lijkt de autobiografie geschreven alsof ze ter plekke wordt voorgelezen door De Cauter zelf. Zelfs al krijgen wij normaliter grijze haren van neergeschreven dialecten en spreektaal, het verfijnde gemijmer van De Cauter getuigt van zo veel warmte en poëzie dat je je niet stoort aan het fragmentarische verloop. Soms wordt er wat afgemijmerd, maar net daar leer je de finesse van de man kennen.

De Cauter neemt je aan de hand mee langs zijn jeugd en verhaalt hoe de eerste noten uit de jukebox die in het café van zijn ouders stond opgesteld binnenkwamen. Louis Armstrong zat daarin, net zoals les Compagnons de la Chanson. De Cauters beschrijving van la verte campagne waarin hij opgroeide, is niets minder dan pure poëzie.

De liefde en het verdriet waar De Cauter ons deelgenoot van maakt als hij over zijn ouders vertelt, slaan je om het hart. Verdriet om wat heengegaan is, liefde voor wat geweest is. Het geeft ons een uniek beeld van De Cauters jeugd.

Het is bon ton als artiest om op gezegende leeftijd je biografie te (laten) schrijven. Sommige exemplaren die we onder ogen kregen, waren het papier waarop ze gedrukt werden amper waard, andere biografieën waren dan weer absolute pareltjes. Gelukkig behoort ‘Flarden’ tot de tweede categorie.

De Cauter wil ons niet zozeer vertellen over zijn leven, maar wel wat er de moeite was, en ook hoezeer hij het oude Vlaanderen mist dat nu geïndustrialiseerd en volgebouwd lijkt. Het boek leest als één grote levensles. Doe er je voordeel mee, want deze autobiografie is werkelijk hartverwarmend.


Details Non-fictie
:
:
Jaar:
2019