Joukje Akveld & Charlotte Dematons, 'Van wie is die sok?'

Sprookjesfiguren zijn kledingstukken kwijt

‘Van wie is die sok?’ vormt alweer het vijfde deel in de succesvolle reeks ‘Van wie is…?’, bedacht door Joukje Akveld. ‘Van wie is die hoed?’, de eerste telg uit de reeks, verscheen in 2015, met illustraties van Thé Tjong-Khing. Voor de nieuwe delen werkte Akveld telkens met andere illustratoren samen, zoals Annemarie van Haeringen, Philip Hopman en Martijn van der Linden. De eigenheid van iedere illustrator schemert vanzelfsprekend in de prenten door en voorzien het concept van een frisse adem.

In ‘Van wie is die sok?’ wijdt Charlotte Dematons zich aan sprookjesfiguren en hun respectievelijke kledingstukken. De eerste vraag is meteen tekenend in dat verband. Op de linker pagina prijkt de vraag ‘Van wie is die laars?’. Rechts worden vier mogelijke eigenaars afgebeeld; een stoere wolf, een dappere piraat, een dwerg met ontbloot achterwerk en een reus met één blote voet. Antwoorden zijn niet moeilijk te vinden, waardoor de reeks perfect geschikt is voor jongere kinderen. Op de volgende pagina’s moeten o.m. nog een broek, bikinitopje en schort aan de rechtmatige eigenaar teruggebracht worden. De ‘oplossing’ van het raadsel wordt telkens over een dubbele pagina verspreid. Geregeld is daar overigens de hand van de dader te zien, maar de ware toedracht blijft onduidelijk tot aan het einde, dat een verrassende twist biedt.

Charlotte Dematons geeft een eigen, vaak humoristische invulling aan de sprookjesfiguren, al blijven haar personages steeds herkenbaar. De Gouden Penseel-winnares zorgt voor bijzonder gedetailleerde prenten, vol sprekende details, zodat haar illustraties echte blikvangers worden. Bovendien voorziet de illustratrice interferenties tussen de verschillende sprookjes, zodat enkele figuren op meerdere prenten voorkomen. ‘Van wie is die sok?’ biedt dan ook een waardevolle aanvulling van de reeks. 

Voorlezen vanaf 3+