Joost Vandecasteele, 'Wraakengel'

Superheldinnen, babysits en fileleed

Half augustus verscheen ‘Wraakengel’. Joost Vandecasteele keert daarin, na zijn roman in beelden ‘Bella’, terug naar de klassieke roman. Hoewel iets dat aan het brein van de bebaarde, boze Brusselaar ontsproten is, bezwaarlijk klassiek genoemd kan worden. Het had evengoed een comic kunnen zijn, een animated series of een game, zo flitsend en kleurrijk is het verhaal van Esther. ‘Wraakengel’ is een action-packed comic book in de vorm van een Nederlandstalige roman.

Vandecasteele brengt twee schijnbaar onverenigbare werelden samen. Enerzijds is zijn nieuwe roman het verhaal van een uitgeblust huwelijk, van vermoeide ouders, van een erg herkenbare en realistische grootstadblues. Anderzijds worden hoofden verbrijzeld en ledematen afgerukt door een ongekende kracht die in hoofdpersonage Esther opborrelt wanneer ze te maken krijgt met respectloze mannen. “Maak haar niet kwaad”, kreeg het boek als catch phrase op de cover mee.

Esther heeft in die zin wel wat gemeen met your friendly neighbourhood Spider-Man: beiden worden verscheurd door hun superkrachten. Vloek of zegen? Maar met Esther is Vandecasteele nog meer schatplichtig aan de verhalen over Bruce Banner, die op ongeplande momenten verandert in het groene monster Hulk. De trigger voor Esthers superkracht is de woede die wordt opgeroepen door respectloze, ranzige mannen en daardoor staat uiteraard het spanningsveld tussen de seksen centraal. Die ene hashtag zal in recensies en besprekingen wel weer de kop opsteken.

‘Wraakengel’ was vanaf 22 juli al te beluisteren als audioserie. De hele roman werd ingesproken door een vrolijke Peggy Vrijens (‘Voetbalvrouwen’, ‘Costa!’) die schrapend en rollend over de woorden danst. “Let wel op”, verwittigde de uitgever ons, “want het is voorgelezen in het Nederlands, (nog) niet in het Vlaams.” Misschien moet Vandecasteele het maar gewoon zelf inspreken. Rechtopstaand. Want hoe goed ze ook klinkt, de enthousiaste stem van de Nederlandse strookt niet met de wereld van nachtelijke superheldinnen - laat staan met de taal van Vandecasteele, die ook in deze roman zijn liefde voor comedy en horror niet kon verbergen.

De humor schuilt vooral in kleine ergernissen van de verteller. Maar slechte chauffeurs, parkeerstress, überhippe partyplanners of koffietentjes vol opengeklapte laptops krijgen Esthers schaduwkant nog niet aan de praat. Daarvoor moet ze worden uitgescholden. Als slet of hoer. Of moet ze klappen krijgen. Esther. Parttime mama. Parttime wraakengel.

De passages waarin Esther als moeder of als echtgenote fungeert roepen wel wat prangende vragen op over ouderschap en het huwelijk, maar het verhaal wordt pas echt boeiend als de woede toeslaat. Groezelige settings, soapie dialogen en hard-boiled actiescènes. Vandecasteele heeft de Nederlandse literatuur weer wat ballen gegeven.

Met ‘Wraakengel’ heeft Joost Vandecasteele geen tijdloze literatuur geschreven – een personage als Sander zijn we, ondanks zijn weirde performance act, nu al vergeten – maar dat was ook nooit de bedoeling. Hij schrijft niet voor de eeuwigheid, maar voor het nu. Met ‘Wraakengel’ wilde hij een Amerikaanse superheldencomic presenteren in het jasje van de Nederlandstalige roman. En daar is hij wonderwel – ‘marveilleus’ - in geslaagd. 

Details Fictie
Auteur: Joost Vandecasteele
Uitgeverij: Lebowski
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
256