Joost Swarte, ‘New York boek’

Een pareltje

Nederlander Joost Swarte is een ontzettend productief man. De hoeveelheid prenten, boeken - zoals deze literaire muizenencyclopedie - en illustraties van zijn hand zijn ondertussen haast niet meer te tellen en de teller blijft maar lopen. Net verscheen ‘New York boek’: een bundeling van Swartes tekeningen voor The New Yorker, die steevast met topillustrators in zee gaat, zoals ook Gentenaar Jan Van Der Veken. Wie nog een mooi kerstcadeau zocht, kan zich nu reppen naar de winkel.

‘New York boek’ is een pareltje, in vele opzichten. Uiteraard omwille van de tekeningen van Swarte zelf: met zijn klare lijn behoort hij al jaren tot het selecte kransje waar ook Ever Meulen en de betreurde Mark Smeets toe behoren. In deze verzamelaar toont Joost Swarte keer op keer hoe hij met zeer weinig heel veel kan vertellen.

Er is meer aan de hand met ‘New York Boek’: iedere pagina ademt de liefde voor het vak én het uitgeven van dit boek uit. Dat begint op pagina één met een mailconversatie tussen Swarte en de uitgever. Wat ons bij nog iets opvallends brengt: de opbouw van deze uitgave. Eerst krijg je als lezer de ontwerpen en voorstudies voorgeschoteld, mét de commentaren van de The New Yorker-beeldredactie. Dat levert een zeldzame inkijk in het creatieve proces van de illustrator op. Daarna pas komen de uiteindelijk gepubliceerde prenten aan bod, die op dit formaat perfect tot hun recht komen. Dat was jammer genoeg niet het geval bij dat andere overzichtswerk van Swarte, ‘Bijna compleet’ uit 2012.

Daarmee is de kous nog niet af. Na de illustraties volgen nog twee essays over de betekenis van Swartes werk - wij vonden het stuk van Jean-Louis Roux iets boeiender dan dat van zijn collega Eric Fauchère - en een appendix met werk dat het niet gehaald heeft. Kers op de slagroomtaart: beelden van Swarte in zijn woning / atelier.

Is dat niet wat te veel allemaal? Niet voor rabiate Swarte-fans of mensen met een voorliefde voor knappe vormgeving. 450 tekeningen samenpersen in een prachtig uitgegeven kleinood getuigt vooral van veel - terecht - respect voor de illustrator. Waren er maar meer uitgeverijen die zoveel aandacht en zorg besteden aan hun publicaties.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Joost Swarte
Uitgeverij: Scratch Books
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
120