Jan Cremer, 'Sirenen'

Loes of het verhaal van een onmogelijke liefde

In 'Sirenen' (Odysee deel 2) leest Jan Cremer na een halve eeuw de brieven van Loesje, zijn vroegere grote liefde. In zijn typisch eigen stijl kijkt de schrijver terug op een onmogelijke liefde tussen twee twintigers. Na 'Ferweh', waarin hij het uitgebreid heeft over zijn avontuurlijke vader, wijst een en ander erop dat Cremer (77) de balans opmaakt.

Eerder al dook een zekere Louise op in 'Ik Jan Cremer 3'. Nu wordt onthuld wie voor haar model stond: Loesje Hamel, een fotomodel. 'Sirenen' mag dan ook gelezen worden als een eerbetoon aan haar. Het is echter evenzeer het relaas van twee geliefden, die hoewel ze grotendeels ver van elkaar verwijderd leven, geen moment zonder elkaar kunnen. Hij een uiterst succesvol schrijver, zij een langbenige mannequin. De wereld ligt aan hun voeten, waar ze ook komen wordt de rode loper voor hen uitgerold. Of het bijdraagt tot hun liefde en levensgeluk is zeer de vraag. Jan Cremer heeft het treffend verwoord in volgende sleutelzin, die in schril contrast staat met de bravoure waarvan hij zich meestal gul bedient.

'Ieder mens ondergaat in zijn leven één grote en werkelijke liefde die hij voor eeuwig meetorst, daarmee voor altijd verbonden blijft, wiens naam in de huid is gekerfd en nooit meer verbleekt.'

De schrijver-schilder ontmoet Loes in een van de kroegen rond het Amsterdamse Leidseplein. Ze kijken elkaar even diep in de ogen, het moment waarop beiden zich realiseren dat ze al hun hele leven op elkaar wachten. De realiteit is enigszins anders. Loes is getrouwd met Jules en Cremer wordt, waar hij zich ter wereld ook bevindt, achtervolgd door Hester met wie hij drie kinderen heeft. Loes daarentegen heeft het gemaakt als mannequin in Parijs, waar ze het gezicht wordt van modehuis Pierre Cardin. Ook in eigen land wordt bij Shaffy Cantant fel naar haar opgekeken. Als de Holland-Amerika Lijn het Shaffy-gezelschap uitnodigt voor een drieweekse reis naar Amerka staat Loes erop dat Cremer meereist. Ook Cees Nooteboom en Liesbeth List gaan mee. Het wordt een chaotische reis - een ship of fools. Ramses Shaffy verdwijnt 's nachts en Nooteboom verschijnt elke avond als allereerste bij het buffet om zijn bord vol te scheppen. Ook andere schrijvers als Remco Campert, Simon Vinkenoog en Harry Mulisch passeren de revue, net als zijn uitgever Geert Lubberhuizen die als een begripvol en tolerant persoon wordt neergezet.

Hoewel de geliefden elkaar geregeld opzoeken, voortdurend naar elkaar schrijven, lijkt het niet te lukken elkaar eeuwige trouw te beloven. Zelfs niet als Loes haar baby verliest. Als Cremer verneemt dat Loes op haar vijfendertigste aan de gevolgen van kanker overlijdt - hij lijkt even de controle over zichzelf te verliezen - zijn beiden al jaren uit elkaar.

'Sirenen' is een teder document humain waarin Jan Cremer zich niet langer achter het imago van stoere bink verbergt. Vandaar dat het uitkijken is naar Odyssee deel 3.

Details Non-fictie
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
234