Irma Maria Achten, 'Augustus'

Een gedroomd koppel?

Als regisseur van speelfilms zoals 'Belle' en 'Marie Antoinette is niet dood' debuteert de Nederlandse Irma Maria Achten (1956) nu met 'Augustus'. Een tegelijk zintuiglijk en diepzinnig boek.

Liefde op het eerste gezicht als gevolg van een toevallige gebeurtenis. Kan het nog paradoxaler? Achten maakt er geen punt van. Meer nog ze laat het toeval een alles bepalende rol spelen: hoe een echtpaar uit elkaar groeit, hoe een jonge kerel valt voor de charmes van een oudere vrouw en hoe naar landen wordt gereisd om er een passionele liefde te bedrijven.

Het begint allemaal in het voorjaar van 1986. Uitgerekend op het moment dat David Stollens op de bodem van de Vecht ademhalingsoefeningen doet, belandt een auto in het water. In de wagen bevinden zich Jan Willem Hogendorp, een bekend kunstcriticus en Mercé, zijn jongere Chileense echtgenote. Eenmaal het koppel is gered en op bezoek komt bij zijn ouders wordt duidelijk dat David, ondanks ze twintig jaar ouder is, volledig in de ban is van Mercé. 'Ik had gratis aan haar mogen zitten, beetje bij beetje gunde ze me dat voorrecht, een voorrecht dat ik met iedereen deelde. Ik moest van haar zien af te komen. Ik wilde een grote, pure liefde, geen smerige leugenachtige als deze.'

Wat te voorspellen valt gebeurt: Mercé groeit met de dag verder weg van haar man, net als David van zijn ouders vervreemdt. Om maximaal en ongestoord van elkaar te genieten vluchten de geliefden naar Griekenland en Italië. Het levert geile     fragmenten en korte scènes op zoals die alleen door een vrouw kunnen worden neergeschreven. Aan de andere kant waakt Achten erover dat het het hele verhaal nergens ontspoort.

Beiden trouwen, kopen een huis, reizen naar Chili en krijgen een dochter. En dan slaat het noodlot toe. Alweer te wijten aan het toeval? Hierna volgen emotioneel geladen bladzijden waarbij je je afvraagt hoe diep we in de psyche en gedachtenwereld van een ander kunnen dalen. Een vraag waarop door wisselende perspectieven - hoe denkt de een over een ander ? - naar een antwoord wordt gezocht. 'Hij ligt op zijn buik op een laag muurtje, steunt op z'n ellebogen en leest. Ik kijk naar hem en vraag me af of ik wel in staat ben tot liefde, of mijn relatie met hem niet alleen maar sensueel tijdverblijf is?'

In dit opzicht is 'Augustus' een op het echte leven geënte roman, wars van valse sentimentaliteit. Een liefdesgeschiedenis en confrontatie tussen twee personages die opmerkelijk levensecht zijn getekend. Een debuut van een schrijfster die wellicht nog een flinke dosis proza in haar pen heeft zitten.

Details Fictie
Uitgeverij: Uitgeverij Van Oorschot
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
251